Читај ми!

Вучић: Посета председника Сија од највећег значаја за Србију

У склопу последњих припрема за сутрашњи долазак председника Кине Си Ђинпинга у Београд, председник Александар Вучић разговарао је са кинеским амбасадором Ли Мингом. Како је председник навео на Инстаграму, посета председника Сија је за Србију од највећег значаја. „Част коју својим доласком чини нашој земљи, немерљива је за све нас, поготово имајући у виду планове Србије за снажно убрзање свеопштег развоја, као и глобални геополитички контекст, навео је председник Вучић.

Пре Србије, Си Ђинпинг ће данас у Паризу разговарати са француским колегом Емануелом Макроном, као и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен. Уочи трилатералног састанка Кина-Француска-Европска унија Си је рекао да је Европска унија приоритет кинеске спољне политике и да две стране треба да буду посвећене партнерству.

У Израелу се обележава Дан сећања на холокауст. Сирене су се огласиле широм земље, а саобраћај је заустављен на два минута да би грађани одалиа пошту убијенима током Холокауста. Премијер Бењамин Нетањаху је положио венце испред музеја холокауста Јад Вашем у Јерусалиму.

Настављени су израелски удари на град Рафу у Појасу Газе. Хамас је преузео одговорност за напад на прелаз Керем Шалом између Израела и Газе. Израелска војска започела је евакуацију палестинских цивила из дела Рафе, пре почетка копнене офанзиве, Хамас је то оценио као опасан корак. Агенције Уједињених нација оптужују Израел да наставља блокаду дистрибуције хуманитарне помоћи у Гази.

Русија је извела масован напад дроновима на електроенергетске објекте у Сумској области, а део града је остао без струје, јавила је регионална војна управа. Команда ваздухопловства упозорава на опасност од удара беспилотних летелица и за Николајевску и Херсонску област. Председник Владимир Путин наредио је одржавање нуклеарних вежби "у блиској будућности", у којима ће учествовати трупе распоређене близу Украјине, као одговор "на претње" западних вођа Москви, наводи Кијев.

Вакцинација против малих богиња, заушки и рубеола, комбинованом Ем-Ем-Ер вакцином у другој години живота, на територији Србије у 2023-ћој години спроведена је обухватом од 84,5 одсто, наводе из Института "Батут". То је, према речима епидемиолога Зорана Радовановића, недовољно, с обзиром на то да се колективни имунитет обезбеђује вакцинацијом чији је обухват већи од 95 одсто.

Српска Православна црква и њени верници славе други дан Васкрса - Светли понедељак. Васкршњим понедељком започиње такозвана Светла недеља, која се сматра продужетком Васкрса. Данас је и Ђурђевдан. Ретко се дешава да се ова два верска празника поклопе. По народном веровању, Ђурђевдан је полутар године и чувени хајдучки састанак.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Владимир Михајловић и Ненад Селаковић.

Продуцент Александар Радовић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара