Читај ми!

Одложено гласање о Резолуцији о Сребреници

Иако још није званично потврђено, готово је извесно да ће гласање у Генералној скупштини Уједињених нација о резолуцији о Сребреници бити одложено, сазнаје Ер-Те-Ес. Гласање је требало да буде одржано другог маја. Да је седница одложена - тврди и званично Сарајево, због - како наглашавају - усаглашавања текста.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је локалне изборе у Србији за 2-ги јун. У општинама и градовима Србије избори ће се одржати кад и београдски. Истовремено, председник Привременог органа града Београда Александар Шапић -  такође за други јун - расписао је изборе за одборнике у 17 градских општина.

У Скупштини Србије у току су консултације председнице парламента Ане Брнабић с представницима посланичких група, политичких странака националних мањина и удружења. Теме су: образовање радних група за унапређење изборног процеса и за увид, контролу и ревизију Јединственог бирачког списка. Састанку присуствују и представници Црте, Цесида и Транспарентности Србија.

Мултидисциплинарни тим за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар" саопштио је да ће следећег петка програмом "Буђење" бити обележена прва годишњица убиства. Савет РЕМ-а претходно је позвао емитере да на годишњице масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" и селима Дубона и Мало Орашје затамне екран, односно обуставе програм у трајању од једног минута - уз текст "Трећи и четврти мај 2023-ће. Памтимо".

Израел је наставио нападе на циљеве у Рафи и централној Гази.  На Западној обали спроводе се рације. Војска Сједињених Америчких Држава у Гази је почела изградњу привремене луке за доставу хуманитарне помоћи. У масовним гробницама у Кан Јунису до сада је пронађено око четири стотине тела.

Студенти у Паризу блокирали су приступ Институту за политичке студије у знак протеста против рата у Гази, захтевајући од универзитета да осуди поступке Израела. Слични протести студената одржавају се и у кампусима широм Сједињених Америчких Држава.

Највећи сукоби у Украјини воде се око Авдејевке. Украјина с ратишта повлачи тенкове "абрамс" јер не могу да их заштите од напада руских дронова. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Украјина и даље може да победи у рату против Русије, али да би савезници морали више да се ангажују како би Кијев добио подршку коју му је Алијанса обећала.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Тина Амић.

Продуцент Александар Радовић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара