Читај ми!

Концултације власти и опозиције о изборним условима

У здању старог републичког парламента завршене су консултације посланичких група власти и опозиције о даљем раду на примени препорука ОДИР-а у вези са изборним условима. Састанак, који је сазвала председница парламента Ана Брнабић, напустио је део представника опозиције, који су навели да је дијалог само фарса. Најављено је да ће се председница Скупштине ускоро обратити медијима. Састанку су присуствовали и представници невладиних организација, као и шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, шеф мисије ОЕБС-а Јан Брату и амерички амбасадор Кристофер Хил.

У Београду ће после подне разговарати руководства Србије и Републике Српске. Од 18 часова у вили Мир, биће речи о најављеној Генералној скупштини Уједињених нација на којој ће се расправљати о Резолуцији о Сребреници. Једна од тема јесте и организација предстојећег васкршњег сабора Србије и Републике Српске.

Наставља се потрага за телом двогодишње Данке илић из Бора. Полиција претражује шири атар села Злот, околину кућа осумњичених, гробље, појате, шупе, неприступачни терен у Лазаревом кањону.

Израелске одбрамбене снаге саопштавају да је покренута циљана операција против Хамаса на периферији Нусеирата у Гази. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио је саучешће лидеру Хамаса Исмаилу Ханији поводом смрти његова три сина у Гази. Бројне земље, укључујући Француску,  из вадуха су бациле око 110 тона хуманитарне помоћи. Уницеф саопштава да је једно од возила агенције погођено "бојевом муницијом" док је чекало да уђе у северни део Појаса Газе. Није прецизирано да ли је у нападу причињена штета. О инциденту су обавештене израелске власти.

Русија је испалила десетине дронова и ракета на енергетску и лучку инфраструктуру у неколико украјинских области. Без струје је више од 400 хиљада људи. Гађана су и два украјинска подземна складишта гаса. Кијев тврди да је код обала Крима оборио руски јуришни хеликоптер, а руска страна тврди да је пао због квара. Украјински председник Володимир Зеленски, који борави у посети Литванији, изјавио је да ће Путин учинити све да ове године појача ударе на Украјину и да ће покушати да је сломи.

Извршни одбор Народне банке задржао је референтну каматну стопу на нивоу од 6 и по одсто. Непромењене су и каматне стопе на депозитне и кредитне олакшице. Данашњу одлуку одбора одредили су опадајући инфлаторни притисци, актуелна средњорочна пројекција инфлације, као и неизвесност у међународном окружењу по основу кретања цена енергената и примарних производа.

Почела је пријава за наградну игру "Узми рачун и победи 2024", а наградни фонд обухвата 10 станова у Београду, укупне вредности од 1,9
милиона евра, рекао је министар финансија Синиша Мали. Објаснио је да су сви претходни налози обрисани, па - како каже - свако ко жели да учествује, мора поново да отвори налог. Прво извлачење је 11-ог маја.

Миомир Кецмановић је завршио наступ на мастерсу у Монте Карлу, пошто је поражен од Бугарина Димитрова 2:0. Новак Ђоковић у осмини финала истог турнира игра против Италијана Лоренца Мусетија. Почетак је нешто после 14 часова.

Кошаркаши Црвене звезде у Истанбулу, од 19 часова и 30 минута, играће против екипе Ефеса, у последњем, 34-ом колу Евролиге. Партизан сутра у Београду дочекује Валенсију.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Тина Амић и Владимир Михајловић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво