Читај ми!

 “Дечко, дама краљ, шпијун“ Џона ле Кареа

У вечерашњој емисији саговорник нам је Ото Олтвањи, писац и преводилац. Он говори о роману ''Дечко, дама, краљ, шпијун'' Џона ле Кареа. У средишту радње  овог шпијунског трилера налази се ветеран шпијунаже који је присиљен да се врати из пензије како би пронашао совјетског агента, кртицу, у британској обавештајној служби МИ6 која се бави шпијунажом у иностранству. Роман представља успелу реконструкцију замршеног и опасног света обавештајних служби,  у њиховом златном, хладноратовском раздобљу. Главни лик овог романа, средовечни Џорџ Смајли, пун je људских слабости и недостатака, али и природне интелигенције. Jeдан је од најуверљивијих ликова шпијуна створених у светској књижевности. Смајли је сушта супротност ликовима какав је, на пример, Џемс Бонд. Далеко од сваког гламура и ауре хероја, он је пуначки бирократа који се служи манипулацијом и лукавошћу да би постигао оно што жели.

Наш саговорник говори о својим првим прочитаним књигама, о пажњи са којом је читао роман ''Винету'' Карла Маја, о љубави према добрим књигама и делима жанровске литературе, о романима Стивена Кинга, о томе како је открио роман  ''Дечко, дама, краљ, шпијум'' Џона ле Кареа и зашто га је заволео. Чућемо зашто наш гост сматра овај роман истински вредним књижевним делом.

Ото Олтвањи је рођен 1971. године. Одрастао је у Суботици. Аутор је романа ''Црне ципеле'' , ''Кичма ноћи'', ''Ивер'' и ''Поље медуза''. Од почетка деведесетих, објавио је педесетак приповедака у часописима и антологијама, од којих су неке сакупљене у збирци ''Приче мистерије и магије''. Аутор је кримића за децу ''Како сам постао детектив''. Са енглеског је превео, између осталог, три наслова Џонатана Литема – ''Сва сирочад Бруклина'', ''Не волиш ме још'' и ''Тврђава самоће''. Живи и ради у Београду. Добитник је награде ''Станислав Лем'' за фантастику у књижевности.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво