Читај ми!

Две и по деценије од почетка битке на Кошарама

Другог дана посете Паризу, председник Александар Вучић састао се са француским министром одбране Себастијаном Лекорнуом, а потом је учествовао на Пословном савету Француске и Србије, где је разговарао са представницима француских компанија. Вучић је изјавио да је синоћ више од три сата разговарао са француским председником Емануелом Макроном, и да су постигнути конкретни договори. Када је реч о набавци борбених авиона „рафали", навео је да се потписивање уговора очекује у наредна два месеца. Када је реч о Косову и Метохији, каже да га је француски председник саслушао, и мисли да је разумео. Оценио је да је Макрон био фер на састанку, имао је питања око формирања Заједнице српских општина и видеће се потези Француске. Најавио је долазак француског председника у Србију у наредним месецима.

На данашњи дан пре 25 година, започела је Битка на Кошарама. Борба на југословенско-албанској граници трајала је 67 дана и однела је 108 живота. Захваљујући херојству бораца, граница је одбрањена. Једна од најтежих борби у новијој историји српске војске постала је симбол одбране отаџбине. Поводом 25-годишњице од Битке на Кошарама, у 17 часова и 10 минута на нашем програму емитоваћемо документарну емисију "Кошаре - у гротлу пакла".

Одбор Европског парламента за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове усвојио је нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша с Косова и Метохије које издаје Координациона управа Србије. Извештај - који је поднео посланик и известилац Матјаж Немец - подржала су 34 посланика, седам је било против, а 12 уздржано. Након усвајања у Одбору, Европски парламент би требало да гласа о том документу на последњој пленарној седници, од 22-ог до 25-ог априла у Стразбуру.

Представници Египта изјавили су да су посредници на преговорима у Каиру понудили палестинској организацији Хамас и Израелу нови предлог о примирју у Појасу Газе. То подразумева прекид сукоба на месец и по дана и размену 40 израелских талаца које је заробио Хамас за 700 Палестинаца из израелских затвора. Хамас треба да достави списак талаца које ће ослободити, као и списак Палестинаца чије ослобађање тражи. Предлог укључује повратак извесног броја Палестинаца на север Појаса Газе. Хамас је саопштио да разматра предлог. Турска је увела санкције Израелу на извоз у 54 различите категорије. Израел одговара како је Турска изабрала да подржи Хамас, и да то има економску цену.

На терену у Борском округу шести дан од хапшења осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић наставља се потрага за телом девојчице. Претражује се шири рејон села Злот. Осумњичени за убиство и даље не откривају локацију на којој је тело.

Киша у Монте Карлу одложила је почетак мечева на мастерсу. Дуел између Новака Ђоковића и Руса Романа Сафијулина заказан је као трећи на главном терену. Први меч играју Аустралијанац Алекс де Минор и Швајцарац Стен Вавринка, а затим ће на терен изаћи Миомир Кецмановић и Италијан Матео Беретини

Уредник емисије Наташа Ракетић

Уредници вести Ненад Селаковић и Марица Сердар

Продуцент Срђан Манојловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво