Читај ми!

''Scientia sacra'' Беле Хамваша

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевник Бранислав Матић. Он говори о делу ''Scientia sacra'' Беле Хамваша. У овом делу Бела Хамваш, на свој оригинални есејистички начин, чини доступним сазнања која су тешко изрецива. Једноставним језиком, спајајући знање, машту и лирски занос, Хамваш у делу ''Scientia sacra'' расветљава највећа знања, истине, али и посрнућа човечанства. Притом нас упознаје и подсећа на светове Заратустре, Лао Цеа, Упанишада, древних књига Истока и Запада, на дела бројних великих филозофа, песника, уметника, од најранијих времена па све до времена хришћанства у свим његовим фазама.

Наш саговорник говори о својим првим прочитаним књигама, о љубави према књижевности, о томе како је неке писце доживљавао као чланове шире фамилије, о томе како је открио дела Беле Хамваша и зашто их је заволео. Чућемо зашто наш гост дело ''Scientia sacra'' сматра изузетним.

Бра­ни­слав Ма­тић је објављивао текстове у низу углед­них срп­ских ча­со­пи­са и ма­га­зи­на. Увр­шћен је у пр­ву ан­то­ло­ги­ју срп­ског са­ти­рич­ног афо­ри­зма Исто­ри­ја афо­ка­лип­се. Осно­вао је и пет го­ди­на уре­ђи­вао Из­да­вач­ки про­грам бе­о­град­ског Студентског културног центра, те Књижевни и научни програм у овој установи. Оснивач је и први директор београдског Центра за историју идеја. Основао је и био главни уредник часописа Европа нација и портала Нација. Био је уредник Националне ревије „Србија“ на српском, енглеском и руском језику, и Националне ревије „Српска“, на српском и енглеском језику, као и уредник у београдској издавачкој кући „Принцип Прес“ Главни је уредник „Хипербореје“ од 2011. Објавио је три књиге песама: Хиперборејски летопис; Острво; и Благослови. Аутор је осам монографија. Приредио је за штампу више зборника и публикација. Превођен је на енглески, руски, немачки, италијански, шпански, француски и кинески језик.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво