Читај ми!

“Јосиф и његова браћа“ Томаса Мана   

У вечерашњој емисији саговорник нам је Жарко Петковић, професор Филозофског факултета у Београду. Он говори о роману ''Јосиф и његова браћа'' Томаса Мана.  Овај велики роман настајао је током шеснаест година. Сматра се једним од најважнијих дела Томаса Мана, али и немачке књижевности двадесетог века. У овом роману Ман је на свој начин исприповедао библијску причу стилом који преплиће древна предања са савременим тумачењем. Тетралогији ''Јосиф и његова браћа'' може се приступити из више аспеката, али јој се понајвише приступа или као изузетном доприносу модерном, хуманизмом инспирисаном тумачењу мита или пак као комплексном приповедачком остварењу које представља једно од највиших домета модерног приповедачког умећа.

Наш саговорник говори о својим првим прочитаним књигама, о  љубави према књижевности и делима са историјском тематиком, о томе како је открио роман ''Јосиф и његова браћа'' и зашто га је заволео. Чућемо зашто наш гост сматра ово дело изузетним.

Жарко Петковић је дипломирао 1994. на Одељењу за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду, где је уписао и постдипломске студије на Катедри за историју старог века, и одбранио магистарски рад. Ту је изабран и за асистента 1999. године. На истој катедри 2005. одбранио је докторат „Спољна политика Понтске краљевине“.  Изабран је за доцента на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду 2006. За ванредног професора изабран је 2012. и тада је постао управник Катедре за историју Рима на Одељењу за историју истог факултета. Ту функцију обављао је до 2018. године. Као доцент и ванредни професор држи предавања и вежбе из Историје Рима за студенте I и IV године на Одељењима за историју, историју уметности, класичне науке и археологију. Води и наставу на изборним, мастер, постдипломским и докторским студијама. Бави се историјом позне Римске републике, историјом раног Хришћанства, привредном историјом Илирика, ради на епиграфском материјалу Горње Мезије и Далмације. Учествовао је по позиву на више међународних и домаћих научних скупова. Аутор је неколико монографија везаних за Римску историју и већег броја чланака.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара