Читај ми!

25 година од почетка НАТО агресије

Навршава се 25 година од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, која је трајала 78 дана. Одлука о бомбардовању први пут је донета без одобрења Савета безбедности. Процењује се да је живот изгубило око 2.500 цивила, а убијено је више од хиљаду припадника војске и полиције. Прецизна листа жртава још није утврђена. У агресији су разорени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири, као и готово половина производних капацитета.

Председник Александар Вучић поручио је, поводом годишњице почетка НАТО агресије да, упркос свему, Србија живи, пробуђена, снажнија, храбрија, пркосна и слободна и истакао да слободу никада неће моћи да јој узму. Вучић је на Инстаграму написао да је пре 25 година - 19 најмоћнијих и најјачих напало Србију без икаквог права и први пут без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. „78 дана су нам уништавали земљу. Убијали децу. Комадали територију. Ипак, упркос свему, Србија живи", нагласио је председник.

Државна церемонија обележавања годишњице почетка бомбардовања је у Прокупљу, на Тргу топличких јунака. Пренос је на нашем програму од 20 часова. Обележавању Дана сећања присуствоваће председници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик, као и патријарх српски Порфирије. Широм земље, полажу се венци и пале свеће у помен страдалих.

У Русији је Дан жалости, после терористичког напада у Москви у коме је убијено 133-оје људи, а више од 150 повређено. Ухапшено је 11 особа, међу којима четворо директно одговорних за напад. Исламска држава је поново објавила да стоји иза напада, али Москва није потврдила те наводе. Дан жалости због терористичког напада у Москви је и у Републици Српској.

Украјински званичници тврде да су руске снаге рано јутрос гађале Кијев и околину Лавова. Током масовног гранатирања Украјине, једна од
крстарећих ракета нарушила је ваздушни простор Пољске, саопштило је Министарство одбране те државе. Из Кијева је наведено да су украјинске снаге успешно погодиле неколико инфраструктурних објеката руске Црноморске флоте у Севастопољу.

Најмање 19 палестинских цивила убијено је у израелском нападу на групу људи који су чекали на хуманитарну помоћ југоисточно од града Газе, саопштено је из министарства здравства Појаса Газе. Додаје се да су бројне жртве превезене у оближњу болницу Ахли Араб.

На данашњи дан, пре 95 година, 24. марта 1929. године, из здања Српске академије наука и уметности, почела је да ради обновљена
станица Радио Београд. Тада је изведена и прва радио-драма, адаптација народне песме „Ђакон Стефан и два анђела" са Добрицом Милутиновићем у главној улози. Први српски радио глумац ипак је био Витомир Богић, који је пет година раније, октобра 1924. године, пред микрофоном рецитовао „Тираду о пољупцу" из Ростановог комада „Сирано де Бержерак". Радио-драма и данас плени велику пажњу слушалаца и с правом се сматра „краљицом радиофонског израза".

Кошаркаши Партизана од 17 часова у Подгорици играју против екипе Студентског центра у оквиру 24-ог кола регионалне Аба лиге.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Реља Трајковић и Ирена Јеловац

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару