Читај ми!

Дневници Франца Кафке

У вечерашњој емисији саговорник нам је Иван Велисављевић, писац, драматург и филмски критичар. Он говори о Дневницима Франца Кафке. Покривајући раздобље од 1909. до 1923, Дневници нам отварају врата Кафкиног света, нудећи нам  занимљиве белешке о културном и друштвеном животу у Прагу на почетку двадесетог века. Занимљиви су записи који се тичу Кафкиног оца, са којим је он имао сложен однос, његовог пријатеља и биографа Макса Брода, те жене с којом се никад није венчао. Фасцинантни су записи властитих снова, кроз које пробија осећај кривице и Кафкино осећање да се налази у свету који је налик на мрачни и несхватљиви механизам. Кафкини Дневници су значајни не само као сведочанство о спољашњем и унутрашњем животу једног великог књижевника, него и сами поседују књижевну вредност.

Наша саговорник говори о својим првим сусретима са светом књига, о везама и прожимањима различитих уметности, о томе шта му значи искуство слушања радијских емисија, о аутентичном књижевном свету Франца Кафке, и о томе зашто његове Дневнике  сматра изузетно вредним и интригантним делом.

Иван Велисављевић је дипломирао општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету, и драматургију на Факултету драмских уметности Универзитету у Београду. Звање магистар компаративне књижевности стекао је, завршним радом из филмологије, на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу. Радио је као новинар, колумниста, филмски и књижевни критичар. Три године предавао је креативно писање на Факултету за медије и комуникацију. Као драматург, сарађивао је на бројним радио-драмама, телевизијским емисијама и позоришним представама. Аутор је више филмских сценарија, радио-драма и књига поезије. Режирао је неколико документарних и експерименталних филмова. Био је и глумац  у неколико кратких и средњеметражних филмова. Добитник је награда „Рејмон Кено“ за прозу, „Јосип Кулунџић“ за најбољи објављени есеј из области филма, и  „Витомир Богић“ за најбољег младог радиофонијског ствараоца.

 Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво