Читај ми!

Имовина Високих Дечана уписана у катастру у Приштини

Епархија рашко - призренска потврдила је да је овлашћени представник манастира Високи Дечани у Централном катастру у Приштини добио катастарски извод са имовином манастира, укључујући и 24 хектара која су призната одлуком Уставног суда такозваног Косова 2016-те године. У катастару је манастир признат као власник имовине која је раније била спорна. Тиме је и дугогодишњи правни процес коначно решен.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је, после састанка с Бесником Бисљимијем, да Сједињене Америчке Државе поштују одлуку Приштине о забрани употребе динара на Косову и Метохији, али да их брине како се уредба спроводи. Ховенијер каже да није видео предлог Приштине о динару и да верује да привремене институције још раде на њему.

Скупштина Србије наставила је расправу о избору председника парламента. За ту функцију предложена је досадашња премијерка и потпредседница Српске напредне странке Ана Брнабић. Уколико данас заврше расправу, посланици ће гласати о кандидату за председника парламента. На дневном реду конститутивне седнице је и избор потпредседника Народне скупштине, именовање генералног секретара, избор чланова радних тела и сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Руска Дума усвојила је документ којим ће се обратити Уједињеним нацијама поводом 25-годишњице НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије. У тексту позивају Уједињене нације, међународне парламентарне организације и парламенте страних држава да осуде агресију НАТО-а, супротставе се покушајима мењања историјске истине о трагичним догађајима 1999-те године и да предузму мере како би се земље чланице Алијансе позвале на међународно-правну одговорност.

У Украјини, у руском нападу на Херсон страдале су две особе, док је у украјинском гранатирању пограничне Белгородске области погинуо један мушкарац. Обе стране пријављују и да су одбиле бројне ваздушне нападе. Председник Русије Владимир Путин изјавио је како ће осигурати да погранични региони који су често гранатирани из Украјине буду безбедни. Путин је рекао да Русија има планове како да одговори, али да неће нападати становништво и цивилне циљеве у Украјини. Европска унија постигла је привремени споразум о суспензији увозних дажбина и квота на украјински извоз у Унију до 5-ог јуна 2025-те.

Настављени су напади Израела на Појас Газе. Од почетка сукоба, 7-ог октобра, убијено је око 32.000 Палестинаца, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса. Светска здравствена организација указује да је у том периоду било више од 400 напада на здравствене установе. Пакет помоћи са 2000 тона хране, који је послала Велика Британија, ушао је преко Јордана у Газу. Сједињене Америчке Државе ће Израелу предложити алтернативно решење за Рафу како би се обезбедила граница између Египта и Газе.

Данас ће бити одржана прва седница Радне групе за меморијални центар у Основној школи "Владислав Рибникар", најавила је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић. Прецизирала је да ће се разговарати о форми и садржини тог центра.

Од данас почиње пријава за упис ђака у први разред основне школе, а од 1-ог априла почиње упис. На порталу е-управе, родитељи могу да закажу термин за тестирање и упис будућих првака. Та услуга им омогућава да једним доласком у школу заврше све уписне обавезе.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ненад Селаковић и Тина Амић.

Продуцент Светлана Стевановић.


 


 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару