Читај ми!

Две деценије од мартовског погрома на Космету

На данашњи дан пре 20 година почео је погром који су Албанци спровели над Србима на Косову и Метохији. 17. у 18. марта 2004. године убијено је деветоро Срба, 4.000 људи је трајно расељено, 900 кућа и станова разорено, а 35 цркава и манастира Српске православне цркве оштећено и уништено. Све се десило и поред присуства припадника КФОР-а и УНМИК-а у јужној покрајини. Одговорни за погром нису кажњени, а већина протераних и даље се није, нити ће моћи да се врати у своје домове.

Две деценије од мартовског погрома обележене су у Грачаници, парастосом, откривањем споменика убијенима, и академијом. Служењем парастоса и полагањем венаца на спомен обележја, годишњица погрома обележена је и у Косовској Митровици. Централно обележавање биће на Великој сцени Народног позоришта у Београду од 18 часова, уз присуство председника Александра Вучића.

„Косово је наша духовна и државна колевка,“ изјавио је председник Србије Александар Вучић који је на 20. годишњицу мартовског погрома, у Палати Србија примио стотину основаца са Косова и Метохије. Уз захвалност деци, њиховим родитељима и наставницима што опстају на Космету, председник је рекао да погром и даље траје истом жустрином.

У обраћању медијима, Вучић је рекао да ће у наредним данима објаснити на који начин нас је међународна заједница лагала у вези чланства Приштине у Савету Европе. Како је навео, очекује само лоше вести, пре свега када је реч о питањима од суштинског значаја за опстанак српског народа на Косову и Метохији. Најавио је промене у доктрини и приступима Београда и истакао да могу на силу да спроведу све, али да ће у том случају морати да кажу да то спроводе на силу.

Најмање 11 цивила, углавном деце и жена, убијено је у израелском ваздушном нападу на стамбени објекат у граду Деир ал-Балах у централном делу Појаса Газе, док је велики број људи рањен. Из Светске здравствене организације упозоравају да би најављена копнена инвазија на Рафу довела до још веће хуманитарне катастофе.

У Русији је трећи и последњи дан гласања на председничким изборима. Прве прелиминарне резултате Централна изборна комисија саопштиће сутра. 

Уредник и водитељ: Слободан Петровић.

Уредници вести: Реља Трајковић и Тина Амић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару