Читај ми!

Мартовски погром - пројектован злочин

У недељу 17. марта навршава се 20 година од најстрашнијег злочина који је на очиглед међународних војних и цивилних представника почињен над косметским Србима. Пострадалима у погрому служиће се парастос у мансатиру Грачаница, одржаће се и академија сећања, а у дворишту Дома културе биће отркивен споменик жртвама мартовског погрома. У оркестираном нападу есктремних Албанаца 17. и 18. марта 2004. године пострадало је 19. људи, више од 900 домова је спаљено, док је око 4000 Срба протерано. Уништено је и оскрнављено 39 цркава, манастира и верских обележја, гробаља и споменика. Многи градови су буквално очишћени од Срба. Драгана Станојевић, самохрана мајка три малолетне девочице и Никола Столић, тада дечак од 11 година сведоче за Магазин о данима када је у Косову Пољу и Обилићу било погубно бити Србин.

Пре два века у Броду на Сави рођен је српски „неумрли песник“ Бранко Радичевић. У кратком животном веку, Радичевић је постао симбол српског романтизма, а његове песме и данас утичу на генерације младих. Бранкова поезија, било да слави младост и живот, било елегијом да предосећа смрт, допирала је до потоњих нараштаја и стварала култ песника. О његовом животу и стваралаштву, уз до сада непознате детаље из пишчевог живота, за Магазин говори директор Архива САНУ у Сремским Карловцима Жарко Димић. Са њим разговара колега Петар Кочић.

Спорт је „златна рибица“ за бизнис. Као једна од највеће растућих привредних грана данашњице, спорт чини три одсто укупне светске трговине. Процењена величина спортске индустрије већ је достигла 1,3 билиона долара широм света. Најуспешнији међународни клубови организовани су и послују као профитабилне организације. Код нас то иде траљаво годинама. Зоран Лаковић, директор националних федерација у Унији европских фудбалских асоцијација (УЕФА) упозорио је да је Србија једина земља у Европи у којој клубове воде „удружења грађана“. Неопходна је приватизација како би се правно уредила структура власништва. У ком правцу размишљају и у кошаркашким клубовима забележила је Наташа Аћимовић

Пре тачно осам година на данашњи дан појавио се Animal Rescue Serbia. То је организација која ради на спасавању и добробити животиња. У њиховој краткој историји нашло се безброј храбрих људи и волонтера који пружају помоћ угроженим животињама. Истовремено раде на подизању свести друштва о важности односа према животињама, посебно у урбаним срединама. О томе разговарамо са Сањом Радосављевић из ове организације.

 

  

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару