Читај ми!

"Дух места" Лоренса Дарела

У вечерашњој емисији саговорник нам је Душан Нађевић, мултимедијални уметник. Он говори о делу ''Дух места'' Лоренса Дарела. Један од најважнијих енглеских писаца двадесетог века, Лоренс Дарел, најпознатији је по својим романескним серијалима ''Александријски квартет'' и ''Авињонски квинтет''. У делу ''Дух места'' налазе се есеји и скице, у којима се описују разни предели, заједно са пишчевом епистоларном прозом и неколико прича и чланака објављених по европским часописима. Кроз текстове ове књиге Дарел настоји да нам дочара слику и атмосферу земаља, градова, мора, предела… Налазимо тако описе Крфа, Родоса, Кипра, Јужне Америке, Француске, Југославије… Ту су и прозне целине посвећене Хенрију Милеру и Анаис Нин, а између осталих, и епистоле упућене Т. С. Елиоту.

Наш саговорник говори о својим првим прочитаним књигама, о радости коју је осетио када му је у детињству до руку дошло дело ''Бајке у боји'', о узбуђењу које пратило читање дела''Кратка повест времена'' Стивена Хокинга, о томе како је открио дело ''Дух места'' и зашто га је заволео. Чућемо зашто наш гост сматра ово Дарелово дело вредним и занимљивим и на који начин се оно додирује са његовим уметничким истраживањима, пре свега са онима која се тичу феномена времена.  

Душан Нађевић је дипломирао графички дизајн 2008. године на Београдској политехници. Мастер студије мултимедијалног дизајна завршио је 2009. на Факултету за дизајн. Докторске студије завршио је 2015. на програму Дигитална уметност на Универзитету уметности у Београду. Као аутор и коаутор реализовао је неколико кратких, експерименталних и анимираних филмова које повезује тема простор–време. Аутор је филма ''Процеп'', мултимедијалног пројекта и изложбе ''Визура времена'', мултимедијалног догађаја посвећеног обележавању 100 година првог фара (вожња камере фиксиране на покретно возило), као и експерименталног филма ''Време излаза''. Темом времена Нађевић се бави и у оквиру изложбе ''Времеплов Ниш'', која је друга по реду из серије о времеплову у градовима Србије. Члан је удружења филмских уметника Србије (УФУС), суоснивач Српског филмолошког центра, као и Међународне асоцијације анимираног филма (АСИФА Србија).   

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво