Читај ми!

Приштина враћа 24 хектара земље манастиру Високи Дечани

Односи Србије и Француске достигли су изузетан ниво, а за нашу земљу је стратешко партнерство с Француском веома значајно, изјавио је председник Александар Вучић у разговору с директором за континенталну Европу Министарства спољних послова Француске Брисом Рокфејом. Они су разменили мишљења о динамици политичког дијалога Србије и Француске, билатералној сарадњи, питању Косова и Метохије, као и о актуелним геополитичким дешавањима. Констатовано је да се економска сарадња двеју земаља последњих година интензивно развија и сустиже одличне политичке односе.

Влада привремених приштинских институција наложила је Катастаркој агенцији да укњижи 24 хектара земље манастиру Високи Дечани и спроведе одлуку суда, којом је манастиру потврђено власништво над имањем. Премијер привремених институција Аљбин Курти је на седници Владе индиректно саопштио да је та одлука повезана за настојањима Приштине да постане чланица Савета Европе. Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је у Приштини да је одлука о укњижавању земљишта манастиру Високи Дечани, важан и неопходан корак.

Председница привремених институција Вјоса Османи најавила је, после састанка са Ескобаром, да ће у сарадњи са савезницима бити решено питање динара. Она очекује да се процес смене градоначелника на северу Космета обави у предвиђеним роковима.

Могуће је да се брзо реши питање визне либерализације за носиоце српских пасоша са Косова и Метохије, изјавио је новоименовани известилац Европског парламента за укдање виза Србима са Косова и Метохије Матјаж Немец. Он је истакао да је на Европском парламенту да донесе одлуку до краја априла.

У току су консултације посланичких група о избору потпредседника Народне скупштине, избору чланова радних тела Скупштине и избора чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама. Присуствују представници владајуће коалиције, мањинских странака и покрета "Ми-глас из народа". На консултације нису дошли представници коалиције "Србија против насиља" и коалиције НАДА.

Израел је наставио са ударима на Појас Газе и с рацијама на Западној обали. У најновијим нападима убијено је и рањено на десетине Палестинаца, већином жена и деце. Израелска војска саопштила је да је у нападу дроном код града Тир на југу Либана убила "важног" оперативца Хамаса Хадија Али Мустафу. Америчка војска оборила је ракету испаљену на њен разарач у Црвеном мору из зоне Јемена - која је под контролом Хута.

У масовним нападима дроновима на неколико руских региона, на мети украјинске војске била су енергетска постројења, саопштено је у Москви. Русија је спремна да употреби нуклеарно оружје ако постоји претња њеној државности, суверенитету или независности, рекао је руски председник Владимир Путин и додао како се нада да ће Сједињене Америчке Државе избећи било какву ескалацију.

У години када наша кућа - Радио Београд - обележава стотину година постојања, Пошта Србије објавила је пригодну поштанску марку. Свечаност поводом представљања марке одржана је у Каменој сали Радио Београда. Присутнима су се обратили министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, вршилац дужности директора Поште Србије Зоран Ђорђевић и директор Радио Београда Милан Недић.

Уредник емисије Наташа Ракетић.
Уредници вести Ненад Селаковић и Тина Амић.
Продуцент Љубинка Добриловић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару