Читај ми!

Светски дан енергетске ефикасности

Власти у Приштини дуже од месец дана не дозвољавају дистрибуцију динара на Косово и Метохију. Последице трпе сви, не само они који плате или помоћ добијају из буџета Републике Србије, већ и здравствене установе и школе, у којима је, како кажу директори, ситуација - алармантна.

Посредник у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је после састанка у Приштини с њиховим главним преговарачом Бесником Бисљимијем да је било разговора о нормализацији односа и одлуци банке у Приштини да укине динар у нашој јужној покрајини. Најављује још један састанак двеју страна - у Бриселу.

Грађани Србије од данас на порталу е-Управе могу да креирају свој идентификациони број Отвореног Балкана, што је предуслов за подношење захтева за слободан приступ тржишту рада у Северној Македонији или Албанији. Одредишна земља након провере доноси коначну одлуку, најкасније у року од 30 дана од дана подношења захтева.

Прекинути су разговори о примирју у Гази између палестинског Хамаса и посредника у Каиру. Резултата нема, иако је преостало још само неколико дана да се борба оконча пре почетка светог муслиманског месеца поста Рамазана. Израел, који није послао своју делегацију на преговоре, одбио је да јавно коментарише разговоре у Каиру, а његове војне снаге настављају нападе на Појас Газе. Палестински званичници саопштили су да је у израелском ваздушном нападу на град Кан Јунис, на југу Појаса Газе, убијено најмање 17 особа.

У нападу украјинских дронова потопљен је руски патролни брод Црноморске флоте "Сергеј Котов", саопштио је Кијев. Оружане снаге Украјине гранатирале су и железничку станицу Глушково у Курској области. Руске снаге прошириле су нападе у околини Авдејевке, а на удару су и Харков, Одеса и Херсон. Министар одбране Сергеј Шојгу наводи да су у Русији формирана два нова војна округа због повећане претње НАТО-а.

Светски је дан енергетске ефикасности. За енергетску санацију зграда на даљинско грејање у Србији пријавило се око 1.500 стамбених заједница у 15 градова и општина. У наредних 10 година све зграде имаће енергетске пасоше. Енергетска ефикасност штеди до 70 посто енергије за грејање и хлађење.

Другог дана Копаоник бизнис форума на распореду су различити панели: од оних који разматрају проблеме енергетске ефикасности, области
инфраструктуре, финансија, образовања, пољопривреде, па све до проблема радне снаге. Директорка Пореске управе Драгана Марковић изјавила је, на Форуму, да је наплата буџетских прихода прошле године била 124 одсто већа него пре десет година. Истакла је и да је увођењем е-Фискализације, у мају 2022-ге године, направиљен снажан искорак у борби против сиве економије.

Полиција је, у сарадњи с Бијом, ухапсила пет особа због сумње да су од априла прошле до марта ове године прошверцовали 70 килограма кокаина из Шпаније, Холандије и Белгије, ради продаје у Србији и у Западној Европи. Како је саопштило Тужилаштво за организовани криминал, после саслушања приведених - биће донета одлука о покретању истражног поступка.

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука", коју је држава откупила на аукцији код лондонске куће "Садеби", представљена је данас јавности у Конаку кнегиње Љубице и биће доступна посетиоцима заједно с другим делима Јовановићевог легата.

Вечерас од 21 час играће се прве две реванш утакмице осмине финала Лиге шампиона. Бајерн дочекује Лацио после пораза у Риму од 1:0, а Реал Сосиједад екипу Пари Сен Жермена, која је на домаћем терену стекла предност од 2:0.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић.
Уредници вести: Ирена Јеловац и Марица Сердар.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару