Читај ми!

„Човек у црвеном капуту“ Џулијана Барнса

У вечерашњој емисији саговорник нам је Дина Павић, историчарка уметности. Он говори о делу ''Човек у црвеном капуту'' Џулијана Барнса. Ово Барнсово дело је биографија чувеног француског лекара, естете и бонвивана, Самуела Позија, али је истовремено и портрет доба званог бел епок. У живописној галерији ликова овог дела налазе се, између осталих, Хенри Џејмс, Сара Бернар, Оскар Вајлд, Марсел Пруст, браћа Гонкур... Временски период између 1870. и 1914, који је приказан у делу, био је епоха гламура и ужитка, али и доба насиља, предрасуда и ускогрудости. Овим делом Барнс је показао да поседује богату машту романописца и здраву скепсу историчара.

Наша саговорница говори о својим првим прочитаним књигама, о узбуђењу које је осетила приликом првог одласка у библиотеку, о књигама Марка Твена, Џејн Остин, сестара Бронте, Џерома Дејвида Селинџера, Чарлса Буковског, о томе како је открила дело ''Човек у црвеном капуту'' и зашто га је заволела. Чућемо зашто наша гошћа сматра ово Барнсово дело вредним и занимљивим и на који начин се оно додирује са њеном професијом.

Дина Павић je дипломирала и мастерирала на Семинару за студије модерне уметности ''Одељења за историју уметности'' Филозофског факултета у Београду. Током студија и непосредно након студија радила је као стручна сарадница у Културном центру Београда, у оквиру изложбене делатности Ликовне галерије и манифестације Октобарски салон. Од 2014. године је стручни сарадник у Кући легата у Београду, кустос је Легата Петра Лубарде и Легата Косте Богдановића. Сарадник је или аутор бројних проблемских, самосталних и ретроспективних изложби у земљи и иностранству. Стручне текстове је објавила у каталозима, студијским публикацијама и зборницима. Члан је ICOM-а од 2014. године. Подручје њеног интересовања укључује уметност 20. и 21. века и социјалистичко наслеђе.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара