Читај ми!

Породична прича

„Време је за мене највеће чудо. Поимање времена, употреба времена, осећање времена, све су то за мене праве загонетке које се представљају преда мном свакодневно. У свако доба дана и ноћи у сну и на јави, осећам време као елеменат, благ и користан или штетан и разоран, као што човек осећа ваздух, ватру, воду. Гушим се од недостатка времена или осећам како ме жеже и сатире, или пливам у њему са осећајем божанске лакоће. И у сваком тренутку знам да је време једна болна илузија, да је, у ствари број суђених откуцаја нашега била и иза последњег, протеже се унедоглед вечност нашег непостојања, немерљива, неосветљена, несхватљива и неизрецива, а присутна у свакој нашој мисли, у даху, речи и залогају.“ - овако је говорио нобеловац Иво Анрић у књизи „Знакови поред пута“. У вечност вечног постојања отишао је на данашњи дан 13. марта 1975. године.

Данас у Породичној причи, поводом 49 година од Андрићевог упокојења причамо причу о знаковима и знацима поред пута, на књижевном и животном путу.

Одабрили смо речи: ЧАЈ, ШЕШИР и ЧАСОВНИК.

Чај у пет пио је и Иво Андрић. У гостима смо у ЧАЈЏИНИЦИ, београдској продавници чаја на Врачару у улици Светог Саве, ту нас је дочекала радница и студенткиња музичке продукције Звездана Пековић.

На додели Нобелове награде за књижевност Иво Андрић отишао је са шеширом на глави. Са истим тим шеширом на глави пролазницу су га могли сретати док шета. Данас смо у гостима и у шеширџијској радњи: РАДЊИ КАПА – РАДЕ у Балканској улици, ученог мајстора капаџијског заната Радослава Стефановића из 1950. године.

И будући да је време неизоставни откуцај сваке Андрићеве речи посетили смо и радњу ЧАСОВНИЧАРА у Булевару Деспота Стефана и разговарали са Петром Павићем и Небојшом Шпичеком о томе како сат који је престао да куца закуца опет. Они знају тајну.

И не, није тајна, главни јунак данашње Породичне приче је Иво Андрић. Причу о његовом породичном животу казује нам Биљана Ђорђевић Мироња, историчарка књижевности у Задужбини Иво Андрић.

Аутор емисије – Слађана Бушић

 

Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару