Читај ми!

Балканска рута

Министарство здравља покренуло је поступак ванредног стручног надзора који би требало да утврди да ли поједини лекари, чешће од осталих колега, прописују боловања радницима у фабрикама Леони, Цумтобел и Ими. Подсетимо, страни инвеститори су се жалили на честа одсуствовања својих запослених. Србија је пета европска земља са најмање изостанака са посла, иза Румуније, Бугарске, Грчке и Пољске. Такође, радници избегавају боловање и кад су озбиљно болесни, јер губе не само 35 одсто зараде већ и право на озбиљне бонусе за присутност на раду.

Гости: Проф. др Петар Булат са Катедре медицине рада Медицинског факултета, Душко Вуковић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије и Јелена Јевтовић из Уније послодаваца Србије.

Заједнички програм Уједињених нација „ПРО - Локално управљање за људе и природу“ објавио је јавни позив за подршку локалним самоуправама у побољшању положаја и унапређењу приступа правима за неформалне сакупљаче отпада. Примарни циљ је фокусирање на локалне сакупљаче отпада и на обнављање њихових извора прихода, као и праћење напретка у остваривању индивидуалних планова за подршку домаћинствима. О условима позива и начинима за унапређење положаја неформалних сакупљача секундарних сировина, Гордана Нешовић је разговарала са Наташом Ивановић, службеницом за социјалну укљученост на програму ПРО - Локално управљање за људе и природу.

Србија се налази на такозваној Балканској рути, кроз коју пролазе мигранти бежећи од рата и сиромаштва, а у покушају да се домогну држава Европске уније, често уз помоћ кријумчара. Недавна тешка саобраћајна несрећа у којој су три мигранта погинула, а 11 повређено, поново је отворила питање каква је судбина људи који долазе с Блиског истока и из Африке и покушавају преко наше границе да се домогну Европе. Због чега је неопходно направити разлику између миграната и кријумчарских група, односно организованог криминала? О илегалним преласцима, пропусности граница и кријумчарима, али и оправданом страху становништва због честих сукоба међу њима, разговарамо са Николом Ковачевићем, правником специјализованим за људска права и питања азила.

У уметничкој резиденцији и галерији Хестиа од 28. фебруара биће постављена изложба слика уметнице Биљане Ђурђевић, под називом “Последња вечера". Изложба се бави општом слабошћу друштва изазваном све већом инструментализацијом људског бића од стране индустрије, технологије и медија, како на глобалном тако и на локалном нивоу. „Последња вечера“ наставак је вишегодишњег пројекта „Студија случаја“ . Наша гошћа је ауторка изложбе

У емисији ћете чути како живе мештани села Костадинце уз административну линију. Село, као и многа друга, лагано умире, куће су празне и закључане, у некима од њих остали су само стари и болесни. Пута нема, а они који нису напустили родно место, мораће до Бујановца како би подигли пензије и социјалну помоћ. Са њима је разговарао наш дописник Иван Миљковић

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару