Читај ми!

Нове претње Србима на КиМ

Двојица Албанаца пресрела су аутомобилом групу од петорице српских малолетника у Лапљем Селу код Грачанице и уз псовке и претње ножем, од деце су тражили да кажу да је њихов председник Хашим Тачи, те да председника Србије називају погрдним именима. Инцидент се догодио синоћ око 22 часа у непосредној близини Средњошколског центра. Деца су успела да побегну неповређена, а како је за ЕР-ТЕ-ЕС испричао родитељ једног од малолетних дечака, случај су пријавили полицији у Грачаници.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштава да је синоћњи напад директна последица политике мржње коју свакодневно генерише Приштина. Овај инцидент, истиче се, унео је огромну забринутост и страх у српску заједницу, која живи у Грачаници и на централном Косову и Метохији, јер се родитељи са правом питају како смеју децу да пусте напоље без пратње. Канцеларија наводи да оваквој екстремистичкој политици, међународна заједница мора да стане на пут, јер се некажњавањем, додатно стимулишу изгредници.

Рат у Украјини почео је пре тачно две године, када су руске снаге започеле ударе на територију те земље. Широм Украјине одржавају се комеморације. У Кијеву су председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, италијанска премијерка Ђорђа Мелони, канадски премијер Џастин Тридо и премијер Белгије Александер де Кро. Они ће имати видео- конференцију са осталим лидерима Групе 7, а тема је западна помоћ Украјини. У Москви нема посебног обележавања двогодишњице рата, али руски медији највише извештавају о ситуацији на фронту. Руским дроновима поново је нападнута црноморска лука Одеса. Погођена је стамбена зграда. У руској челичани у Новолипецку, избио је пожар, који је угашен. Украјина је потврдила да је дроновима напала челичану.

Преговори о примирју у Појасу Газе настављени су појединачним састанцима шефа израелске обавештајне службе Мосад са представницима Катара, Сједињених Америчких Држава и Египта. Претходно су на разговору били представници Хамаса, који чекају одговор Израела. Најтеже борбе и даље се воде у Кан Јунису, на југу енклаве. Израелска војска тврди да су многи оперативци Хамаса убијени у великој операцији у граду Гази. Група експерата Уједињених нација позвала је на увођење ембарга на оружје и муницију Израелу. Америчка војска тврди да је уништила 7 крстарећих ракета које су Хути у Јемену спремали да лансирају на циљеве у Црвеном мору.

Саобраћајна полиција почела је да примењује нове одредбе Закона о безбедности саобраћаја, односно да привремено одузима возила од оних који су направили тежи прекршај, а претходне две године су правноснажно осуђивани за озбиљније прекршаје из области безбедности саобраћаја. МУП подсећа да су тежи прекшаји: насилничка вожња, тешка алкохолисаност, одбијање алкотесирања или утврђивања присуства психоактивних супстанци, управљање возилом без возачке дозволе, прекорачење брзине. Мера привременог одузимања возила траје до окончања поступка пред надлежним судом.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Ненад Селаковић и Тина Амић
Продуцент Александар Радовић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару