„Артур и Џорџ“ Џулијана Барнса

У вечерашњој емисији саговорник нам је Петар Јончић, писац, новинар и филмски критичар. Он говори о роману ''Артур и Џорџ'' Џулијана Барнса. Роман ''Артур и Џорџ'' истовремено је детективска прича, психолошки и љубавни роман. Заснован је на стварним догађајима. Артур из наслова књиге јесте писац Артур Конан Дојл, творац чувеног детектива Шерлока Холмса. Други насловни лик јесте непознати адвокат полуиндијског порекла Џорџ Едалџи. Судбине ова два лика писац је у роману на вешт и суптилан начин испреплео. Документарна грађа послужила је Барнсу као историјска потка у коју је уткао фикционалне елементе и сачинио пресек викторијанског друштва скраја 19. и спочетка 20. века у Енглеској. Сам Барнс је ово своје дело назвао ''савременим романом смештеним у прошлост''.

Наш саговорник говори о својим првим прочитаним књигама, међу којима посебно место заузима једно дело Агате Кристи, о филму и стрипу, о томе како је открио дело ''Артур и Џорџ'' и зашто га је заволео. Чућемо зашто наш гост сматра ово дело вредним и изузетно занимљивим.

Петар Јончић је дипломирао историју уметности на Филозофском факултету у Београду. Магистрирао је на Факултету драмских уметности у Београду на студијама филма и медија. Почео је да ради као новинар у ''Дневном телеграфу'' 1997. Октобра 1998. прелази на РТВ Студио Б, у редакцију културе. Ту је радио дневне извештаје из културе, и аналитичке репортаже, и реализовао више филмова.  Био је уредник и аутор документарне емисија ''Коцка'' и ''Култура и град''. У филмској редакцији Судија Б био је сарадник емисија посвећених ФЕСТ-у, Феситивалу ауторског филма, Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма. У последњих двадесет година сарађивао је као новинар и филмски критичар у више часописа и листова. Писао је текстове, есеје и критике о филму за Трећи програм радио Београда. Објавио је више књига о филму, аутор је предговора бројних фото-монографија и публицистичких издања о фотографији. Аматерски се бави фотографијом и активно излаже на бројним домаћим и међународним изложбама, где је више пута награђен.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара