Због положаја Срба на КиМ, Србија подноси захтев за седницу Савета безбедности

У складу с чланом 35 Повеље Уједињених нација и чланом 3 Привременог пословника Савета безбедности, Република Србија овим писмом скреће пажњу на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије, која је у оштрој супротности с Повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244, и која је такве природе да захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности. Ово је почетак писма којим Србија захтева одржавање хитне седнице Савета безбедности, а који ће данас Мисија наше земље при Уједињеним нацијама поднети најважнијем телу светске организације.

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је да специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак ради на повратку двеју страна за преговарачки сто, али да тренутно није могуће најавити датум предстојећих активности. Стано је поновио да је уредба о укидању динара забрињавајућа јер не доприноси смиривању ситуације. Стано је апеловао на приштинске власти да се укључе у процес консултација и избегавају једностране кораке јер су они, како је навео,  "веома контрапродуктивни".

Суд у Приштини ослободио је оптужбе Златана Арсића из Ајновца код Косовске Каменице да је починио наводни ратни злочин против цивилног становништва током сукоба на Косову и Метохији 1999. године. У пресуди је наведено да се Арсић ослобађа услед недостатка доказа.

Расељени Срби с Косова и Метохије блокирали су путеве код места Рударе, на пола пута између административног прелаза Мердаре и Прокупља. Иако је најављено да ће блокада бити само за албанска возила, пут је блокиран за сва возила.  Организатори кажу да ће трајати краће од најављена три сата, као и да су незадовољни одзивом, али поручују да неће одустати и најављују блокаде сваког понедељка.

Сједињене Државе покренуле су још једну серију напада на положаје Хута у јеменским провинцијама Ел Ходејда и Сада - из освете због ударе Хута на бродове у Црвеном мору. И израелска војска наставља с акцијама широм Појаса Газе, док на Западној обали спроводи рације. Од почетка сукоба убијено је око 5 хиљада палестинских ученика, а скоро 9 хиљада је рањено, наводи Министарство образовања у Гази.

Министарка правде Маја Поповић изјавила је да је дубоко разочарана ослобађајућом пресудом коју је изрекао Апелациони суд у Београду, као и радом правосуђа на решавању случаја убиства новинара Славка Ћурувије. Поповићева је казала да по закону није овлашћена да утиче на рад правосудних органа, али да се надала да ће правосуђе расветлити злочин, саопстило је Министарство правде. Она је нагласила да приоритет државе мора бити заштита безбедности сваког грађанина, а посебно новинара.

Писцу Стеви Грабовцу свечано је уручена НИН-ова награда за роман године, дело - "Послије забаве". Грабовцу је признање уручила прошлогодишња добитница Даница Вукићевић. На свечаности у Коларцу додељене су и НИН-ове награде за личност године - тужитељкама Бојани Савовић и Јасмини Пауновић и полицајки Катарини Петровић.  

Ватерполисти Србије почињу прву утакмицу на Светском првенству у Катару против Јапана.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Реља Трајковић и Марица Сердар.

Продуцент Бојана Туфегџић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару