У Гораждевцу приведена два радника "Поште", у Угљару ноћас опљачкана пошта

У Гораждевцу, најјужнијој већински српској општини у покрајини, јутрос су приведена два радника "Поште", потврдила је Канцеларија за Косово и Метохију. Како је саопштено, акција такозване косовске полиције спроведена је како би била онемогућена исплата пензија житељима те српске енклаве. Канцеларија је информисала релевантне међународне чиниоце о последњим дешавањима на Косову и Метохији и очекује хитну и оштру реакцију како би се зауставио покушај прогона српског становништва из покрајине. У Угљару, код Косова Поља, ноћас је обијена, а потом опљачкана и разлупана пословница Поште Србије.

Представници Српске листе оценили су да последњи потези премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија представљају прогон српских институција. Председник листе Златан Елек рекао је, на конференцији за медије у Косовској Митровици, да је у току „етничко чишћење" Срба из Покрајине. Навео је и да је међународна заједница искључиво одговорна за потезе које без консеквенца вуче Курти, али и да ће бити директни саучесник уколико дође до егзодуса. Потпредседник Српске листе Драгиша Миловић позвао је државу да учини све да сачува српски народ на тим просторима. Најављено је да ће Српска листа упутити писмо земљама Квинте.

Председница Владе Ана Брнабић је поновила да ће Србија због најновијих догађаја на Косову и Метохији захтевати одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација. Премијерка је за телевизију Прва рекла да се наставља дипломатска борба како би се живот нашег народа на Косову и Метохији учинио лакшим. Понавља да је сада свима јасно да је једина политика Приштине етничко чишћење српског народа са вековних огњишта.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара, Веран Матић, рекао је за ЕР-ТЕ-ЕС да је ослобађајућом пресудом у случају убиства Славка Ћурувије поражена правна држава, као и демократија. Пропуштена је историјска шанса да се установи правда и кажњивост у случајевима убистава новинара, поручио је Матић.

Из ОЕБС-а кажу да су затечени пресудом, уз оцену да је некажњивост за овај тежак злочин дубоко разочаравајућа за цело српско друштво. И из Стејт дипартмента наводе да је обесхрабрујуће видети да правда и одговорност за убице Ћурувије остају недостижни, чак и 25 година након његовог убиства.

Сједињене Америчке Државе напале су проиранске положаје у Ираку и Сирији. Арапски медији преносе да је погинуло најмање 16 особа у нападима на објекте у источној Сирији. Дамаск тврди да овакви потези подстичу сукобе на Блиском истоку. Из Беле куће је наведено да је то одмазда за напад дроном у коме су прошле недеље убијена три америчка војника у Јордану. Из Техерана поручују да неће рат са Вашингтоном, али и да га се не плаше.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Ирена Јеловац и Тина Амић
Продуцент Ђорђе Радосављевић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару