''Антигона''

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевник Никола Маринковић, историчар књижевности и књижевни критичар. Он говори о Софокловој трагедији ''Антигона''. Софоклова ''Антигона'' из 5. века п. н. е. је класична трагедија старогрчке драмске уметности. Главни ликови у драми су: Антигона, ћерка тебанског краља Едипа, њена сестра Исмена, нови краљ тебански Креонт, његов син Хемон, његова жена Еуридика и пророк Тересија. Радња драме је смештена у Тебу (Стара Грчка), у време владавине краља Креонта,

Главни ликови ове трагедије симболизују међусобно супротстављене идеале и тежње, а сукоб непомирљивих ставова на крају доводи до катастрофе. У средишту драмске радње је Антигона и њена сестринска љубав, а извор сукоба и узрок Антигониног страдања је несклад између налога и закона власти на једној страни, и налога или диктата срца и неписаних закона морала на другој.Главни ликови ове трагедије симболизују међусобно супротстављене идеале и тежње, а сукоб непомирљивих ставова на крају доводи до катастрофе. У средишту драмске радње је Антигона и њена сестринска љубав, а извор сукоба и узрок Антигониног страдања је несклад између налога и закона власти на једној страни, и налога или диктата срца и неписаних закона морала на другој.

Наш саговорник говори о својим првим прочитаним књигама, о делима која су му током живота била значајна, о сусрету са делима античке књижевности, међу којима су биле и античке трагедије. Чућемо зашто наш гост воли дело ''Антигона'', и зашто сматра да се делима класичне књижевности треба често враћати.

Никола Маринковић је дипломирао и мастерирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду, где завршава докторску дисертацију на модулу Српска књижевност. На матичном факултету од новембра 2018. запослен је као истраживач приправник, а од 2021. као истраживач сарадник. Крајем 2023. изабран је за новог главног и одговорног уредника Српске књижевне задруге.

У издавачкој кући Catena mundi од 2014. године радиo је на позицији извршног уредника. На том послу организовао је више трибинских програма и уредио преко стотину наслова. Наш гост је објавио је преко 180 књижевних критика, есејистичких и научних радова у домаћој и страној стручној и општој периодици, као и у зборницима радова. Приредио је више књига, од чега два зборника књижевнокритичког и есејистичког типа о српској авангарди и Фјодору Михајловичу Достојевском, те изабране текстове Бранислава Нушића, Владимира Дворниковића и краља Петра I Карађорђевића. 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво