Анализа стања у Војсци Србије

Председник Александар Вучић је у касарни Топчидер присуствовао састанку на коме су представљени анализа стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије и резултати за прошлу годину. На статичком приказу представљени су модернизовани тенк ЕМ 84, борбена возила, лансери ракета, дронови, радари и ометачи дронова. Вучић је истакао да постоји велико интересовање у иностранству за најмодернију верзију српског оклопног транспортера "лазар 3". Навео је и да је наручена производња 80 Лазара и 112 Милоша. Вучић је додао како је договорено да му Генералштаб и Министарство одбране до 1-ог маја доставе све предлоге о поновном увођењу редовног служења војног рока. Истакао је да ће одлуку о томе донети са војним кабинетом - кад буду тачно знали од када би се служио војни рок, колико би трајао и колико би коштао.

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да ће држава Србија имати адекватан одговор на потписивање војног споразума између Турске и самопроглашеног Косова. Упитао је за кога и због чега се наоружава такозвана косовска војска, још једна албанска војска де факто, како је
навео. Упитао је и зашто се допремају, донирају сва та средства или продају, супротно војно-техничком споразуму, резолуцији Савета безбедности 1244, што је директно кршење свих норми међународног јавног права.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић заказао је конститутивну седницу парламента за 6-ти фебруар. На дневном реду је потврђивање мандата народних посланика, избор председника Скупштине, избор потпредседника, именовање генералног секретара, избор чланова радних тела и чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама. Седница ће почети у 10 часова. Конститутивна седница Скупштине града Београда сазвана је за 19-ти фебруар.

У Вишем суду у Београду настављено је суђење оцу и мајци дечака који је 3-ћег маја прошле године у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро деце и чувара. На данашњем рочишту пуномоћници оштећених су износили уводна излагања. Адвокат Иван Симић изјавио је да је одлука суда да искључи јавност донета у циљу заштите интереса малолетника који су директно или индиректно учесници овог поступка. Следеће рочиште заказано је за 29-ти фебруар када би оптужени требало да изнесу одбрану.

У израелским нападима на град Газу погинуле су десетине Палестинаца. Израел је издао нову наредбу за евакуацију западног дела града. На прелазу Керем Шалом, Израел је палестинским властима предао тела више десетина Палестинаца убијених последњих недеља у Појасу Газе. Они ће бити сахрањени у масовним гробницама у граду Рафи. Лидер Хамаса Исмаил Ханије изјавио је да проучава предлог за прекид ватре који је сачињен у Паризу.

Украјински званичници саопштавају да је током ноћи оборено 15 од 35 руских дронова. Руско Министарство одбране тврди да је уништена 21 украјинска беспилотна летелица изнад Крима и више руских области.

Кошаркаши Црвене звезде играће у Београду са шпанском Валенсијом у 24-том колу Евролиге. Утакмица почиње у 20 часова.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић.
Уредници вести: Марица Сердар и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару