У Београду обележен Међународнини дан сећања на жртве Холокауста

Једна од најважнијих историјских лекција холокауста је да морамо стално и марљиво радити на јачању свести о хуманости, хуманитету и универзалним вредностима, изјавила је министарка културе Маја Гојковић на Старом сајмишту где је обележен Међународни дан сећања на жртве холокауста. Морамо се супротставити екстремизму и мржњи где год се они појаве, чим се појаве. Неопходно је да се забораву и злу супротставимо заједно и одлучно, поручила је министарка Гојковић. На Старом сајмишту у Београду венце су положили представници владе, дипломатског кора и Удружења Јевреја и Рома. Други светски рат однео је преко шест милиона недужних жртава.

Амбасаде земаља Квинте - Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава, позвале су на суспензију примене одлуке Приштине да од 1-ог фебруара евро буде једина валута за готовинске платне трансакције на Косову и Метохији. У саопштењу се наводи да би то омогућило довољно дуг прелазни период, као и јасну и ефикасну јавну комуникацију. Указује се да, иако одлука има за циљ, како наводе, да смањи фалсификовану готовину, заштити финансијску стабилност, и повећа транспарентност токова готовине, ипак изазива забринутост у погледу утицаја, посебно на заједнице са српском већином.

Председник Александар Вучић састаће се сутра са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. Састанак ће бити одржан у 12 часова и 30 минута у згради Председништва, најавила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Москва и Кијев су појачали ваздушне нападе и контранападе на фронту у Украјини и руским пограничним местима. Руска противваздушна одбрана оборила је дрон изнад Белгородске области. Украјина је саопштила да су током ноћи извршени напади на области Полтава и Доњецк, као и да су две руске ракете погодиле индустријски објекат у Кременчуку. У граду Запорожју, који контролишу украјинске трупе, ођекнуло је неколико експлозија. Украјинска безбедносна служба саопштила је да је у украјинској војсци открила корупцијску шему у куповини оружја у укупном износу од око 40 милиона долара.

У појасу Газе настављени су израелски напади на Кан Јунис. Након што је више земаља обуставило финансијску помоћ Гази због оптужбе Тел Авива да су службеници Агенције за помоћ палестинским избеглицама Уједињених нација били саучесници Хамаса у нападу 7-ог октобра, та организација тражи да државе-донатори поново размотре ту, како кажу, ''шокантну одлуку''. Сваки службеник Уједињених нација који је био укључен у терор биће позван на одговорност, укључујући кривично гоњење, упозорава генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес.

Два маскирана нападача извршила су оружани напад на католичку цркву Свете Марије у Истанбулу током недељног богослужења у којем је погинула једна особа, потврђено је у Влади. Покренута је свеобухватна истрага о нападу, а у току је потрага за нападачима.

Италијан Јаник Синер освојиио је титулу на Аустралијан опену. Он је у
финалу победио Руса Данила Медведева са 3:2. Јаник је први Италијан,
који је освојио први гренд слем у сезони.

Кошаркаши Црвене звезде дочекују Партизан у 18-ом колу АБА лиге. Меч у Штарк Арени почеће у 19 часова.

Уредник и водитељ:Мирослав Војводић

Уредници вести:Ирена Јеловац и Тина Амић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару