Економски раст је стабилан

Председник Александар Вучић рекао је да је економски раст Србије стабилан, уз опоравак европске привреде, али да је неопходно продубити повезивање с азијским земљама, које постају економски центар света. На панелу "Ново евроазијско свитање" поручио је да геополитичке кризе утичу на глобалну привреду и да ће наша земља покушати да превазиђе последице развијањем сарадње са свим заинтересованим партнерима, и привлачењем још већег броја страних директних инвестиција. Вучић је поновио да ће нови план развоја представити у суботу, по повратку из Давоса.

Србија никада неће признати независност Косова нити ће дозволити да оно постане члан Уједињених нација, изјавио је у Уганди министар спољних послова Ивица Дачић, истичући да се наша земља залаже за поштовање међународног права и Повеље Уједињених нација. Он је на министарском састанку у оквиру 19. Самита Покрета несврстаних нагласио да су на случају Србије најгрубље погажени међународно право и поредак и поновио је да је наша земља одувек тежила стварању праведнијег и бољег света.

Српска листа оценила је да је одлука режима Аљбина Куртија да од 1. фебруара укине употребу српског динара на Косову и Метохији у ствари одлука да се Срби протерају са ових простора без употребе оружја. Након свих облика институционалног насиља који су коришћени против српског народа од стране Куртијевог ауторитарног режима, и који није успео да протера све Србе са Космета, сада се одлучују да забране динар и на тај начин најдиректније угрожавају физички опстанак српског народа у покрајини, наводи се у саопштењу.

Обавезе према Србији - посебно када је у питању стварање Заједнице српских општина - нису испуњене више од 10 година, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Истакао је да Европска унија ''treba да се стиди'' због нерешених проблема на Косову и Метохији, упркос Бриселском споразуму из 2013-те године. Лавров је навео да се не реализује оно што је договорено, а тиче се Србије. Поновио је да Европска унија Србе са севера Косова и Метохије жели да лиши права.

Израелски председник Исак Херцог изјавио је да Израелци тренутно не могу да размишљају о мировном процесу с Палестинцима, али да је основно питање након 7. октобра какве ће сигурносне гаранције постојати за израелске грађане. Поводом решења по моделу "две државе", Херцог је на панелу на Светском економском форуму рекао да је основно питање безбедности за израелске грађане. Претходно, Херцог је рекао да се Израел моли да хитна пошиљка, која је преко Египта стигла до границе Газе, стигне до талаца које Хамас држи у тој палестинској области.

Министарство здравља саопштило је да ће, након тровања испарењима лепка у фабрици "Магна" у Алексинцу, данас сви хоспитализовани пацијенти бити пуштени на кућно лечење. Наводи се да је прегледано укупно 105 пацијената са симптомима тровања. Председник Општине Алексинац Далибор Радичевић изјавио је да нико од радника који су се отровали у фабрици није животно угрожен и додао да ће се прави узроци несреће открити истрагом.

Кошаркашки свет опрашта се од некадашњег репрезентативца наше земље и тренера Дејана Милојевића, који је преминуо у Солт Лејк Ситију после срчаног удара. Сви мечеви у НБА лиги почели су минутом ћутања у његову част. Дворана Меге ускоро ће носити име Дејана Милојевића, саопштио је кошаркашки менаџер Миодраг Ражнатовић. Од Милојевића се опростио и
најбољи тенисер света Новак Ђоковић, који је на инстаграму написао "Почивај у миру".

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Ненад Селаковић и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи