Дочекана Нова година по јулијанском календару

Грађани широм Србије уз концерте на трговима, у ресторанима и својим домовима дочекали су Нову 2024. годину по Јулијанском календару. У главном граду тачно у поноћ приређен је ватромет са Куле Београд, а на Тргу Републике концерт. Традиционално, у Храму Светог Саве служена је литургија. У Новом Саду је дочек организован на више од 40 локација. Весело је било и на Златибору, Чачку, Крагујевцу, Зајечару и другим градовима. И у српским срединама на Косову и Метохији обележен је дочек нове године по јулијанском календару. У Грачаници уз музички програм на отвореном и ватромет у поноћ. Православна Нова година дочекана је и широм Републике Српске.

У Давосу сутра почиње годишњи састанак Светског економског форума под слоганом "Обнова поверења". Присуствоваће више од 100 представника држава, великих међународних организација, експерата, представника младих и медија. Међу њима и председник Александар Вучић.

Портпарол Европске уније Петер Стано потврдио је да ће европски посредник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак имати одвојене састанке са председником Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, на маргинама Светског економског форума у Давосу. Стано је навео да трилатерални састанак није планиран.

Пре сто дана почео је најдужи и најкрвавији сукоб између Израела и палестинског Хамаса у коме је до сада погинуло скоро 24.000 Палестинаца, међу којима су две трећине жене и деца. Страдало је и 188 израелских војника. Израелска војска наставила је копнене и ваздушне операције на југу Газе и саопштила да је у Кан Јунису убијено 9 оперативаца Хамаса. Ситуацију на северу енклаве Уједињене нације оцењују као катастрофалну.

Пријављивање грађана за ваучере за субвенционисани одмор у Србији почиње сутра на шалтерима Поште Србије, где се подносе попуњена пријава и пратећа документација. Образац за пријаву, као и изјава за старије од 65 година, могу се преузети са сајта Министарства туризма или Поште. Пријава се подноси лично, уз личну карту или пасош, потврду о резервацији, као и одговарајућу потврду о стицању права. Онима који стекну право, ресорно министарство преко Поште Србије ваучере доставља на адресу као вредносно писмо.

Уредник водитељ: Слободан Петровић.

Уредници вести: Ненад Селаковић и Марица Сердар.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару