НБС задржала референтну каматну стопу на истом нивоу

Председник Србије Александар Вучић разговарао је с амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом о даљем унапређењу српско-америчких политичких и економских односа. Било је речи и о међународној позицији Србије, ситуацији на Косову и Метохији и наставку дијалога с Приштином, као и о актуелним геополитичким дешавањима. Вучић је на Инстаграму навео да су потврдили посвећеност одржању мира и стабилности у региону и јачању пријатељства и сарадње између Србије и Сједињених Америчких Држава.

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да и у овој години очекује притиске на Србију у вези с Косовом и Метохијом. Наглашава да је наш маневарски простор мали, али да ће Србија и даље заступати интересе нашег народа у Покрајини и залагати се за мирна и споразумна решења. Додаје да су константни покушаји да се оспори српско постојање - од најгорих притисака на појединце до тога да се плени имовина Србије, у последње време и имовина Српске православне цркве на Косову и Метохији. Додаје да Београд има информацију да ће неке чланице НАТО-а наставити да наоружавају такозване косовске снаге безбедности. Истиче да је то озбиљна безбедносна опасност, изазов и ризик за нашу државу.

У Основном суду у Приштини испитивањем сведока настављено је суђење Златану Арсићу из села Ајновце код Косовске Каменице, оптуженом да је починио наводни ратни злочин против цивилног становништва. Арсић је ухапшен у марту прошле године на административном прелазу "Бела земља".

Основни суд у Приштини поништио је мајску одлуку косовске владе о експропријацији земљишта у Лепосавићу и Зубином Потоку и вратио ју је на поновно одлучивање. Тиме је практично потврђено да је експропријација била противзаконита и да су полицијске базе на тим површинама бесправно подигнуте, каже адвокат Небојша Влајић.

Тужбу суду поднела су двојица Срба, власници земљишта у Газиводама и Зубином Потоку које је било обухваћено експропријацијом.

Израелска војска објавила је да спроводи операције у јужном и централном делу Појаса Газе. Наводи да је убијено 11 припадника Хамаса у Магазију, nкао и пет оперативаца у Кан Јунису и да су тамо идентификоване "наоружане терористичке ћелије" које су елиминисане.

На отварању рочишта пред Међународним судом правде у Хагу Јужна Африка је навела да Израел подвргава палестински народ апартхејду и геноциду. Акције Израела, како се наводи у тужби Јужне Африке, показују образац систематичног понашања из којег се може закључити да је у питању геноцид. Јужна Африка од Међународног суда правде захтева и хитну суспензију израелске војне кампање у Појасу Газе. Израел ће сутра изнети свој одговор пред судом.

Народна банка Србије одлучила је да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 6,5 одсто. Непромењене су и каматне стопе на депозитне олакшице - 5,25 одсто, и на кредитне олакшице - 7,75 одсто, објавила је Народна банка Србије.

Кошаркаши Црвене звезде играће у гостима против Милана у утакмици 21-ог кола Евролиге. Меч почиње у 20 часова и 30 минута.

Уредник и водитељ:Мирослав Војводић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Тина Амић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи