Читај ми!

Први дан 2024. године

Грађани Србије дочекали су 2024-ту годину на трговима, у угоститељским објектима и у својим домовима. Улице главног града биле су пуне, а пре свега места где су наступале музичке звезде - на Тргу Републике и Сава променади. Весело је било и у Новом Саду, Нишу, Суботици, Лесковцу, Бору, Врњачкој Бањи.

У Србији прве бебе - дечак и девојчица - рођене су у Гинеколошко-акушерској клиници Вишеградска, обе секунд после поноћи. И бебе и мајке су добро. Прворођене бебе, обишао је члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић и уручио мајкама чек од 300.000 динара као додатни вид подршке родитељима.

У току је манифестација "Улица отвореног срца" у Светогорској улици, која је од Таковске до Дома омладине претворена у дечије шеталисте, са балонима и слаткишима. Испред Атељеа 212 приређена је представа. Посетиоци традиционално могу да купе "црвени носић", заштитни знак "Улице отвореног срца" у оквиру хуманитарне акције, намењене деци, која се налазе на болничком лечењу.

Председник Александар Вучић честитао је грађанима Нову годину, и истакао да је 2023-ћа била тешка и изазовна, не само за Србију, већ и за цео свет. "Ипак, са надом и снагом какву има ретко који народ, наша земља је одлучила и потврдила да нема стајања", навео је председник на Инстаграму.

Три јака земљотреса погодила су јутрос централну јапанску префектуру Ишикава у размаку од 12 минута, од којих је најјачи био 7,6 јединица Рихтерове скале. Након њега, забележени су потреси јачине 5,7 степени и 6,1 степен. За целу западну обалу издато је упозорење на цунами, а становништво позвано на евакуацију. Упозорења су издата за префектуре Ишикава, Нигата и Тојама, као и за руске градове на далеком истоку - Владивосток и Находку. Упозорење на цунами за своје приобалне делове издале су и Северна и Јужна Кореја.

Израел је наставио нападе широм Појаса Газе, а авијација је поново гађала избеглички камп Ел Магази. Из Израелских одбрамбених снага поручују да војска прилагођава своје распоређивање у Појасу Газе, јер предвиђа дуг рат против Хамаса.

У Нову годину Украјина је ушла уз сирене за ваздушну опасност и гранате. На удару руских снага били су Кијев, Харков, Херсон, Одеса, Николајев, Хмељничка регија. Русија је у Црно море послала три носача ракета.

Од поноћи је у централној Србији омогућена слобода кретања возилима регистрованим на Косову и Метохији са РКС таблицама. На свим административним и граничним прелазима постављена су обавештења у којима се наводи да се оваква одлука не може тумачити као признавање једнострано проглашене независности "Косова". У Приштини кажу да ће њихова реакција зависити од тога како одлуку буду примењивале власти у Београду.

Најстарији суграђани, њих око милион и 640 хиљада, са јануарском пензијом добијају повишицу од 14,8 одсто. Плате запослених у јавном сектору су веће за 10 одсто, док је минимална зарада повећана за 17,8 процената.

Уредници емисије Наташа Ракетић и Мирослав Војводић.
Уредници вести Владимир Михајловић и Марица Сердар.
Продуцент Срђан Манојловић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару