Читај ми!

Видео архив српског страдања 90-их

Током распада Југославије и серије ратова 90-их на просторима бивше државе страдало је више од 50 хиљада Срба. У намери да се сачувају и као трајни запис оставе будућим генерацијама сведочења о страдању сународника, у Бања Луци је основана Фондација „Визуелни архив српског страдања“. У савременој визуелно-дигиталној архиви наћи ће се искази, сведочанства и исповести сведока и чланова породица погинулих, од сукоба у Словенији 91. до бомбардовања СР Југославије 99. године. Овим поводом, за Магазин говори директор Фондације Денис Бојић

Наш колега Иван Миљковић добитник је годишње награде за радијско новинарство, коју додељује Удружење новинара Србије, огранак на Косову и Метохији. Миљковићева награђена репортажа „Кад реч искочи од срце“, емитована у нашем Магазину бави се призренско-тимочким дијалектом, који полако нестаје и напорима наставника и књижевника да се он, услед разних притисака и тихог исељавања Срба са Косова и Метохије очува и не заборави. Наиме, овим дијалектом говори се од Призрена на југу, до реке Тимок на северу земље. Па ипак, тамо одакле је потекао, овај говор нестаје у тишини. На централном Косову опстаје само захваљујући посвећеним писцима, кроз прозу или стих. У Призрену и околини, Средачкој и Сиринићкој жупи, као и у Косовском поморављу – дијалекат живи. „Чувајући наш дијалекат, чувамо и нас“, поручују из књижевног друштва „Старо Косово“, које негује језичке особености краја.

Међународна организација за размену студената на стручној пракси (ИАЕСТЕ) више од 70 година шаље студенте завршних година факултета техничких и природних наука на стручно усавршавање. Захваљујући овој организацији, апсолвенти су у прилици да стекну знање и радно искуство на неком од светских универзитета, института, фирми и компанија. Овогодишњи конкурс траје до краја следеће недеље. О условима конкурса и значају праксе за будуће научнике разговарамо са Драганом Вукићевићем, директором ИАЕСТЕ.

Инфостуд је портал који годинама настоји да споји послодавце са потенцијалним радницима. Са намером да процене и унапреде портал, али и да помогну и фирмама и људима у потрази за послом, креатори Инфостуда су спровели истраживање “Оцени пут до посла”. О резултатима и перцепцији послодавца говори Милош Турински пиар Инфостуда.

У данашњој емисији и о последњој овогодишњој филмској причи Градске библиотеке у Новом Саду, која ће бити посвећена глумици Злати Нуманагић. Већерашњим разговором уједно се обележава и три деценије серије "Срећни људи".

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару