Читај ми!

''Код Хиперборејаца''

У вечерашњој емисији саговорник нам је Александра Секулић, историчар књижевности. Она говори о делу ''Код Хиперборејаца'' Милоша Црњанског. Дело ''Код Хиперборејаца'' објављено је 1966. године. У њему је Милош Црњански литерарно обрадио искуство живота у Риму од 1938. до 1941, где је боравио као дипломатски службеник Краљевине Југославије. Живот дипломате у Италији уочи Другог светског рата само је оквир за слику европског севера и југа. Ово ово дело је и својеврсна лична историја самог Милоша Црњанског. Мешавина бројних жанрова: хронике, есеја, прозе, мемоара, поезије..., као и препознатљива пишчева меланхолија и лиризам, чине ово дело изузетним читалачким штивом.

Наша саговорница говори о својим првим сусретима са светом књижевности, од којих посебно издваја искуство слушања бајки које јој је причао отац. Од првих прочитаних књига посебно памти дела авантуристичког карактера какви су Нушићеви ''Хајдуци'' и роман Жила Верна ''20.000 миља под морем''. Што се каснијих читалачких искустава тиче, наша гошћа каже да су јој посебно значајни били сусрети са делима Иве Андрића и Милоша Црњанског. Чућемо, наравно, како се сусрела са делом ''Код Хиперборејаца'', и како је на известан начин спојила свет тог књижевног дела и свој лични свет.

Александра Секулић је дипломирала на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на Катедри са српску књижевност са јужнословенским књижевностима. Мастер студије завршила је на истом факултету на програму ''Српска књижевност''. Ту је 2015. одбранила мастер рад. Радила је у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, и у Друштву за српски језик и књижевност Србије. Била је сарадник у настави на предмету ''Методика наставе књижевности и српског језика'', на Филолошком факултету Универзитета у Београду и сарадник у организацији Републичког зимског семинара за наставнике и професоре српског језика и књижевности. Од 2018. ради на Институту за књижевност и уметност у Београду. Објавила је више радова у научним публикацијама.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару