Читај ми!

У Бриселу Самит Европског савета

Лидери Европске уније започели су дводневни самит Европског савета, на којем ће разговарати о политици проширења Уније, укључујући процес стабилизације и придруживања. У закључцима о проширењу, који су усвојени на састанку Савета за опште послове, у делу који се односи на Србију, тражи се измена и допуна мерила за Поглавље 35 приступних преговора. Наводи се и да ће напредак Србије у области владавине права и нормализација односа са Приштином наставити да одређују укупни темпо преговора о приступању Србије Европској унији. Београд и Приштина се позивају да у потпуности поштују све обавезе, што укључује оснивање Заједнице спрских општина. Иначе, очекује се да ће у фокусу самита бити питање отварања преговора са Украјином, чији почетак блокира Мађарска. Шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ изјавио је да Унија мора да настави да подржава Украјину и истакао како је то егзистенцијално питање за Европу.

Руски председник Владимир Путин изјавио је, на годишњој конференцији за медије, да је постојање Русије без суверенитета - немогуће. Истакао је да је главни задатак његово јачање, безбедност граница и обезбеђивање
права и слобода грађана. Путин је рекао и да ће сукоб у Украјини бити завршен кад циљеви буду испуњени и навео да је реч о неутралном статусу Украјине, денацификацији и демилитаризацији. Оценио је да се ситуација на фронту који је дугачак око две хиљаде километарапоправља, да делује око 600 хиљада војника и да нема потребе за другим таласом мобилизације. Говорећи о економским темама, Путин је навео да је удео евра и долара у међународним плаћањима Русије пао са 87 одсто у 2021-ој години на 24 процента у септембру ове године.

Израел наставља операције у Појасу Газе. Најжешће борбе воде се у Шеџаји и Џабалији на северу области и на југу у Кан Јунису. У израелском нападу дроном на Џенин на Западној обали јутрос су убијена тројица Палестинаца, а израелске снаге спроводе и рацију у избегличком кампу у том граду. Израел је потврдио и да су убијена још два таоца које је држао Хамас.

У поноћ почиње изборна тишина уочи републичких, покрајинских и локалних избора у 65 градова и општина, међу којима су и београдски, и трајаће до затварања бирачких места у недељу у 20 сати. У том периоду је забрањена изборна пропаганда у медијима и на јавним скуповима, објављивање процене резултата избора. У ери интернета и друштвених мрежа изборне кампање не стају, већ се селе на платформе као што су Фејсбук, Икс или Јутјуб, а државне институције немају делотворне
механизме за њихово ограничавање и не може се казнити нико ко се рекламира путем интернета или на билбордима, на којима су плакати странака. На бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Оба наша представника у Евролиги од 19 сати играју мечеве 14-ог кола. Кошаркаши Црвене звезде у Штарк Арени дочекују берлинску Албу, док Партизан у Каунасу игра против Жалгириса.

У фудбалској Лиги Европе, Те-Ес-Це има шансу за треће место ако као гост победи Олимпијакос. Утакмица почиње у 21 час. У Лиги конференције, Гент дочекује Чукарички од 18 и 45. Без обзира на резултат - Чукарички завршава европску сезону.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Реља Трајковић и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару