Читај ми!

У Бриселу о мерилима за поглавље 35

У Бриселу ће данас бити одржан састанак Савета за опште послове Европске уније. Између осталог, расправљаће се о нацрту закључака о проширењу. У документу - у који је наша кућа имала увид - наводи се да Савет тражи измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора, а у вези са обавезама Србије произашлим из Охридског споразума.

Општина Северна Митровица није прихватила иницијативу грађана за смену такозваног градоначелника Ердена Атића, јер, како је наведено, захтев није у складу с административним упутством. Прошле недеље групе грађана предале су иницијативе за смену такозваних градоначелника изабраних на локалним изборима одржаним 23. априла.

Суђење бившим вођама терористичке Ослободилачке војске Косова Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију
одложено је до наредне године, због смрти члана тима одбране, објављено је на сајту Специјализованих већа у Хагу. Бивши посланик Алијансе за будућност Косова, а пре тога и припадник такозваног О-Ве-Ка Хаџи Шаља - упућен је у Специјални суд у Хагу. Иако нема званичних потврда, претпоставља се да је Шаља осумњичен за ометање правосуђа.

Бугарска Влада укинуће таксе на транзит руског гаса који пролази кроз ту земљу ка Србији и Мађарској, речено је у Министарству рударства и енергетике. У питању су таксе које су на снази од половине октобра, што су осудиле Србија и Мађарска. Првобитна одлука Софије није имала упориште ни у једном досадашњем случају и могло се очекивати да ће она бити поништена, изјавила је ресорна министарка Дубравка Ђедовић Хандановић.

Потрошачке цене у новембру ове године, у поређењу са истим месецом лане, повећане су осам одсто, саопштио је Републички завод за
статистику. У односу на претходни месец, раст цена је између осталог забележен у групама "становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива", "одећа и обућа", "ресторани и хотели", и "здравље". Пад цена забележен је у групама "транспорт", "опрема за стан и текуће одржавање" и "комуникације".

Израелска војска наставила је нападе у Појасу Газе. У ваздушним нападима на избегличке кампове Ел Магази и Џенинг на југу енклаве и на Западној обали има више десетина погинулих и рањених. Израелски тенкови су у центру Кан Јуниса. Хуманитарна ситуација у целом Појасу Газе је све тежа - нема хране, воде ни лекова. О хитном прекиду ватре у Гази разговараће се на седници Генералне скупштине Уједињених нација.

У Украјини најжешће борбе воде се око Авдејевке, Купјанска, Бахмута, Херсона. Руске снаге дејствовале су у Одеској области и
Дњепропетровску, а украјинске у Доњецку. Руска противваздушна одбрана оборила је украјински пројектил изнад Белгородске области. У Вашингтону ће данас разговарати председници Украјине и Сједињених америчких Држава.

Радио Београд 2 расписао је конкурс за награду "Никола Милошевић" за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, објављену током 2023. године. Жири ће радити у саставу: проф. др Зоран Пауновић, проф. др Уна Поповић и проф. др Миланко Говедарица, а конкурс је отворен до 23. децембра.

Вечерас ће бити одиграно осам утакмица, последњег, шестог кола групне фазе фудбалске Лиге шампиона. У дербију вечери, Манчестер јунајтед дочекује минхенски Бајерн. Сутра ће Црвена звезда играти против Манчестер ситија у Београду.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић.
Уредници вести: Владимир Михајловић и Марица Сердар.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару