Читај ми!

Почео да ради гасни интерконектор између Србије и Бугарске

Гасни интерконектор Србија - Бугарска пуштен је у функцију и као алтернативни правац снабдевања нашој земљи осигураће енергетску безбедност. Церемонији пуштања у рад гасовода, вредног 94 милона евра, у месту Трупале код Ниша, присуствовали су председници Србије, Бугарске и Азербејџана, као и амбасадор Европске уније у Србији. Председник Александар Вучић изјавио је да је тај гасовод добра и велика ствар за нашу земљу и да ће донети сигурност у снабдевању и ниже цене гаса у будућности.

Председник Вучић се након цеременије пуштања у рад гасног интерконектора у Нишу састао са председником Азербејџана Илхамом
Алијевим. На инстаграму је навео да су разговарали о билатералним и економским односима двеју земаља. Нагласио је да су односи са Азербејџаном подигнути на ниво стратешког партнерства у оквиру којег се, осим енергетике, ради и у областима попут војне индустрије, високих технологија и заједничке производње за трећа тржишта. На Војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" очекује се почетак приказа опреме и способности јединица Војске Србије.

Израелски тенкови ушли су у центар града Кан Јунис на југу Појаса Газе, у новом удару на срце највећег града у тој области. Шеф руске
дипломатије Сергеј Лавров истакао је да су годинама упозоравали да је највећи генератор опасности на Блиском Истоку нерешено питање Палестинске државе. Шпанија, Ирска, Белгија и Малта желе да се одржи самит Европске уније о примирју у тој палестинској области. Сукоб Хамаса и Израела катастрофално је утицао на здравствени сектор у Гази, поручују из Светске здравствене организације.

У Украјини су најжешће борбе око Авдејевке, Купјанска, Бахмута. Украјинске власти саопштиле су да је у руском гранатирању Херсонске
области једна особа погинула, а четири повређене. Руске снаге дејствовале су и у Кривом Рогу, а украјинске у Доњецку и Макејевки.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је Запад игнорисао све што се догађало у Украјини пре почетка специјалне операције и поновио да се води хибридни рат против Русије инспирисан "културом отказивања".

Обележава се Међународни дан људских права. Министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић изјавила је да држава предано негује културу и друштвени амбијент у ком се људска права у потпуности остварују и поштују. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поручила је да је поштовање људских права темељ сваког демократског друштва, док је заштитник грађана Зоран Пашалић нагласио је да се људска права не могу посматрати по јединственом обрасцу, већ у складу са специфичностима једног народа.

Истраживачка екипа археолошког локалитета Виминацијум пронашла је остатке тријумфалне капије, која се сматра једним од заштитних знакова архитектонског наслеђа римске цивилизације. Анализа материјала указује на то да је виминацијумска тријумфална капија изграђена крајем другог века или најкасније у првој деценији трећег века нове ере, а на основу очуваних уклесаних слова са текстом ''ЦАЕС/АНТО'' истраживачи су установили да је капија изграђена у част римског императора Каракале, који је у Виминацијуму означен за цезара, односно будућег императора.


Уредник и водитељ:Мирослав Војводић
Уредници вести: Реља Трајковић и Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару