Читај ми!

Југ Газе на удару Израелских авиона

На амбуланти у мултиетничком насељу Суви До код Косовске Митровице разбијена су стакла и ишчупана метална врата са шипкама која су обезбеђивала ту здравствену установу, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију. Наводи се да је најновији напад наставак таласа етничких инцидената којима је мета све српско. Канцеларија указује да је напад изазвао велику забринутост мештана и да је амбуланта у Сувом Долу, која пружа лекарску помоћ и Србима и Албанцима, више пута била на мети екстремиста.

На ванредној седници Савета безбедности Уједињених нација, због америчког вета, није усвојена резолуција о хитном прекиду ватре у појасу Газе. Палестински званичници осудили су тај потез. Руски представник у У-Ен-у рекао је да је одлука да се гласа против резолуције "смртна казна" за Палестинце, а кинески да је прављење простора за наставак борби, уз тврдњу да брину о животу и безбедности људи, контрадикторно. Шеф израелске дипломатије Ели Коен оптужио је генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса да се "сврстао на страну Хамаса у
позиву на прекид ватре". Иран је упозорио Гутереса на претњу од "неконтролисане експлозије" ситуације на Блиском истоку, након вета Сједињених Држава на резолуцију о примирју.

У међувремену, израелски ратни авиони протекле ноћи су наставили бомбардовање Појаса Газе, чак и оних делова на југу те области, где је палестинским цивилима раније поручила да се евакуишу. Здравствене установе и хуманитарна помоћ су у колапсу због интензивних борби. Седамнаест земаља чланица и Палестина предали су Светској здравственој организацији нацрт резолуције у којем се захтева да Израел поштује обавезе када је реч о заштити медицинских и хуманитарних тимова у Појасу
Газе.

Руски хеликоптери Ка-52 "алигатори" уништили су камуфлиране положаје Оружаних снага Украјине код Купјанска, преносе РИА Новости позивајући се на Министарство одбране Русије. Руси су такође погодили украјинске погоне за производњу муниције у Волчанској области и оштетили војну инфраструктуру у Николајевској области. Председник Украјине Володимир Зеленски позвао је сународнике да и даље пружају отпор, пред очекиване руске нападе на цивилну инфраструктуру ове зиме.

Премијерка Ана Брнабић састала се у Београду са делегацијом Европске организације за нуклеарна истраживања коју је предводила Енрика Поркари. Истакла је да ће у Државном дата центру у Крагујевцу бити потписан Меморандум о разумевању о сарадњи у увођењу и експлоатацији Светске ЕЛ-ХА-ЦЕ рачунарске мреже ради формирања Тајер-1 дата центра. Премијерка је истакла да Србија жели да постане једна од водећих земаља по питању високих технологија, вештачке интелигенције и биомедицине.

Захваљујући новим мамографима, који су стигли у велики број градова, превентивни и дијагностички прегледи дојке биће доступни свакој жени у Србији, изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић. Она је, после свечаног уручења Дому здравља Врачар, истакла да је реч о најсавременијем уређају који има минимално зрачење, а три пута јачу резолуцију.

Џудисти Црвене звезде, од 16 сати се боре за трофеј Лиге шампиона.  Почело је 18-то коло фудбалске Суперлиге. У току су први минути утакмице Раднички Крагујевац - Те-Ес-Це. У 16 часова састају се Црвена звезда и Младост, док је у 18 и 30 на програму дуел Железничар - Спартак.

Уредник и водитељ:Мирослав Војводић
Уредници вести:Ненад Селаковић и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару