Читај ми!

Књига, споменик

У вечерашњој емисији саговорник нам је Југослав Влаховић, ликовни уметник и педагог. Са њим ћемо разговарати о књигама, о читању, и о споменицима који у себи садрже књигу. Непосредан повод за разговор у коме су се спојиле приче о књигама и приче о споменицима јесте дело ''Bibliotheca mortalis'' Југослава Влаховића.

Ова књига јесте заправо фото албум, и у њој су објављене фотографије које је наш гост снимао током осам година (2013-2021) на гробљима Србије и Европе. На њима су представљени споменици и надгробне плоче које су у облику књиге, или је у њих, као један њихов део, уграђена књига. Начињене од различитог материјала, од мермера, камена, дрвета, метала, стакла, порцелана…, књиге које су уграђене у надгробне споменике говоре о покојниковој љубави према књизи или науци, али често су и декоративни елемент самог споменика. Књиге као део споменика и текстови угравирани на њима сведоче о својеврсном опирању смрти, али су такође израз осећања да су смрт и живот нераскидиво повезани. Ова књига јесте заправо фото албум, и у њој су објављене фотографије које је наш гост снимао током осам година (2013-2021) на гробљима Србије и Европе. На њима су представљени споменици и надгробне плоче које су у облику књиге, или је у њих, као један њихов део, уграђена књига. Начињене од различитог материјала, од мермера, камена, дрвета, метала, стакла, порцелана…, књиге које су уграђене у надгробне споменике говоре о покојниковој љубави према књизи или науци, али често су и декоративни елемент самог споменика. Књиге као део споменика и текстови угравирани на њима сведоче о својеврсном опирању смрти, али су такође израз осећања да су смрт и живот нераскидиво повезани.

Наш саговорник говори о књизи ''Bibliotheca mortalis'', као и о књигама које су му биле значајне у животу. Међу њима се налази и дело Амарант Борсук под називом ''Књига'', као и књига ''Мислим, дакле, цртам – разумевање филозофије кроз карикатуру'', чији су аутори Шарот и Клајн. 

Југослав Влаховић је ликовни уметник и педагог, познат по илустрацијама, карикатурама, стриповима и ликовном обликовању. Дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, где је радио и као професорна  предмету ''Графика књиге''. Као студент био је активан музичар. Био је дугогодишњи  илустратор - карикатуриста и уредник недељника НИН. Објављивао је у бројним југословенским, српским и иностраним листовима. Приредио је велики број самосталних изложби, објавио више књига карикатура. Опремио је велики број књига и омота плоча, између осталих и комплетан опус састава ''Рибља чорба''. Добитник је бројних награда и признања за илустрације, карикатуре и графички дизајн.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару