Читај ми!

Борбе и на северу и на југу Газе

Израелска војска наставила је акције против Хамаса у целом Појасу Газе, а највеће борбе тренутно се воде око Џабалије на северу и Кан Јуниса на југу области. Упозорења на ваздушну опасност огласила су се у израелским пограничним кибуцима. Уједињене нације и хуманитарне организације упозоравају да више готово да нема склоништа за цивиле, као и да нема услова за здравствену негу рањених и болесних. Настављени су и напади израелске војске на положаје Хезболаха у Либану.

У Украјини су настављене борбе - око Авдејевке, Купјанска и Соледара. У нападу руских снага на Херсон погинуле су најмање две особе. Москва саопштава да је уништила више од 40 украјинских дронова изнад Азовског мора и Крима, а Кијев да је широм Украјине оборено 10 од 17 руских беспилотних летелица.

Србија је највећи спољнотрговински партнер Ломбардије на простору Западног Балкана и постоје бројне могућности за нове велике инвестиције у нашој земљи - нагласио је председник Александар Вучић након разговора с председником италијанске регије Ломбардија Атилиом Фонтаном. Председник је оценио да је разговор био изузетно садржајан и да се говорило о свим битним питањима заједничке билатералне и економске сарадње. Вучић је посебно задовољан што се управо у Београду одржава српско-италијански иновациони форум "Склапање послова ради иновација", чији је циљ проширење сарадње у области високих технологија, у којима Србија снажно напредује.

У четири општине на северу Косова и Метохије групе грађана покушале су да предају захтеве за разрешење градоначелника, али су њихови захтеви одбијени. Грађани у општинама Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток сматрају да су градоначелници изабрани незаконито. Како јавља дописник Тањуга, полиција је легитимисала грађане у општини Звечан.

У извештају групе експерата Савета Европе критикује се власт у Приштини због прекомерног коришћења полицијских снага на северу покрајине. Експерти констатују да приштински режим не жели да формира Заједницу српских општина и не поштује међународне споразуме. У извештају се критикује и то што се не спроводи судска одлука о враћању имовине манастиру Високи Дечани.

Ученици из Србије налазе се испод просека у математичкој, читалачкој и научној писмености, показали су најновији подаци ПИСА истраживања у области образовања за прошлу годину. Из Србије је учествовало скоро шест и по хиљада петнаестогодишњака и решавало тестове читалачке, математичке и научне писмености и креативног мишљења. Ђаци из Србије се у читању и науци налазе на 40-ом месту, а у математици на 42-гом месту, међу седамдесетак држава које су учествовале у истраживањима

Клавијатуриста "Бијелог дугмета" Владо Правдић преминуо је синоћ у Сплиту, уочи свог 74-ог рођендана. Рођен је у Сарајеву 1949-те године.
Музичку каријеру почиње 1965-те године, а у септембру 1970-те прешао је у групу "Амбасадори". У пролеће наредне године долази у "Индексе", а нешто касније постаје члан групе "Јутро", која 1974-те године мења назив у "Бијело дугме". Након турнеје "Дугмета" под називом "Пљуни и запјевај, моја Југославијо", 1987-ме године, Владо Правдић се повукао из света музике.

Рукометашице Србије играју одлучујући меч за пролаз у другу рунду светског шампионата. Противник је Чиле, а утакмица почиње у 18 часова.

Кошаркаши Партизана састају се са Монаком у мечу 12-тог кола Евролиге. Утакмица у Штарк арени почиње у 20 часова и 30 минута.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић.

Уредници вести: Ирена Јеловац и Марица Сердар.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару