Читај ми!

Јованкино „Златно слово“

На овогодишњем Фестивалу „Златно доба“ Геронтолошког центра Београда награда „Златно слово“ за поетска и прозна остварења у познијим годинама припала је Јованки Грубић Јанчић из Милочаја код Краљева. Ауторка је неколико збирки песама и романа од којих је најзапаженији „Кад прошлост заболи“, инспирисан истинитим догађајима. Јованка је пореклом Банаћанка. Живот је посветила хуманитарном раду, посебно деци са инвалидитетом. Била је жртва дугогодишњег породичног насиља, али се храбро ухватила у коштац са свим животним недаћама.

Пренећемо и новине са јубиларне 60. Канцеролошке недеље у Београду на којој учествују водећи локални, регионални и светски стручњаци из области онкологије и радиологије. Научни програм има мултидисциплинаран приступ са фокусом на иновације у дијагностици и лечењу најучесталијих облика рака. Почасни гост, проф. др Жозеф Глигоров са Института Сорбона је нагласио да су у овом веку знатно унапређени терапија карцинома и знања о биологији тумора. Међутим, превенција, рани скрининг и дијагноза су и даље темељ успешног лечења.

Данас ћемо говорити и о неконтролисаној употреби лекова за смирење. Наш саговорник клинички фармаколог проф. др Радан Стојановић упозорава да се годишње у Србији попије око седам милиона паковања таблета за смирење. Саветује да с тим лековима треба бити опрезан због ризика од нежељених дејстава.

Србија је прошле године отворила Конзулат у Охриду а за почасног конзула постављен је Михајло Филев. Дипломата Филев је, иначе, познат широм света као произвођач уникатног накита и наследник породичног бренда охридски бисер. Мишо, наш бисерни конзул, тако га зову Срби који живе у Охриду. Колегиници Наташи Аћимовић испричао је колико му значи указано поверење и звање почасног дипломате.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Јованка са супругом Жиком (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару