Читај ми!

Продужено примирје у Гази

Србија је захвална на принципијелном ставу Азербејџана о поштовању нашег територијалног интегритета и суверенитета, рекао је председник Александар Вучић у разговору с министром рада и социјалне заштите те земље Сахилом Бабајевом. Указао је и да је став Србије о територијалном интегритету и суверенитету Азербејџана непромењен. Заједнички је констатовано да су односи двеју земаља утемељени на пријатељству, међусобном поверењу и поштовању основних принципа међународног права. Министар Бабајев је заједно са српским колегом Николом Селаковићем положио венац на споменик Хејдару Алијеву, бившем председнику Азербејџана.

У Скопљу је почео годишњи састанак министара ОЕБС-а. Током два дана министри спољних послова земаља чланица расправљаће о безбедносној ситуацији. На скупу учествује више од 70 делегација. Србију представља шеф дипломатије Ивица Дачић, који је на маргинама имао више састанака.

За још 24 часа продужено је примирје између Израела и Хамаса, потврдиле су обе стране. Истовремено, у јутрошњем терористичком нападу у Јерусалиму настрадало је троје људи, а шесторо је рањено. Одговорност за напад преузео је Хамас. У саопштењу су навели да је операција уследила као одговор на злочине без преседана током окупације. Према саопштењу полиције, нападачи су код уласка у град почели да пуцају по цивилима на аутобуској станици. Како се додаје, терористе су убиле израелске безбедносне снаге. У Израел је допутовао амерички државни секретар Ентони Блинкен како би се договорио о наставку прекида ватре. Састао се с председником Јицаком Херцогом.

Сукоби у Украјини се настављају. Руске снаге нападају у готово свим правцима. Најжешће борбе воде се у правцу Авдејевке и Лимана, док
украјинска војска спроводи контраофанзиву на левој обали Херсонске области. Руске снаге наводе да су преузеле контролу над селом Хромове, које се налази у западном предграђу Бахмута.

Хенри Кисинџер, контроверзни добитник Нобелове награде и моћни дипломата, преминуо је у 101-ој години у свом дому у Конектикату. Био је
активан и након што је прославио стоти рођендан. Током богате каријере говорио је много о Западном Балкану, оценивши да је Косово и Метохија за Србе ''национални храм''. Такође је говорио да је политика америчке администрације према Космету погрешна јер би независно или аутономно Косово дестабилизовало регион. За Босну и Херцеговину је рекао да никада није постојала као држава и да је вештачка творевина.

Министарство науке и технолошког развоја и компанија Мајкрософт потписали су Меморандум о разумевању који према речима ресорне
министарке Јелене Беговић отвара нова врата за наше истраживаче, стартапе и студенте. Меморандум је потписан у оквиру конференције Синергија 23. Ресорна министарка истакла је најаву челних људи ове компаније да ће ускоро отворити још 60 радних места за инжењере из
Србије. Директор Мајкрософта у Србији Милан Госпић је рекао да ова компанија верује у потенцијал Србије, као и да је развојни центар један од најиновативнијих центара Мајкрософта у свету.

Глумац Воја Брајовић добио је награду за најбољу мушку улогу на фестивалу "Гавелине вечери" у Загребу, за ролу у представи "Отац".
Признање за најбољу женску улогу припало је глумици Хани Селимовић за улогу у истој представи. "Отац" аутора Флоријана Зелера, игра се на сцени „Мира Траиловић" у Атељеу 212.

Кошаркаши Партизана играће у Београду против грчког Панатинаикоса у 11-ом колу Евролиге. Утакмица у Штарк Арени почиње у 20 часова и 45 минута.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Ирена Јеловац и Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару