Читај ми!

Храна, исхрана и здравље - научна сазнања ближа практичној примени

У Београду је пре десетак дана, као прва конгресна манифестација у реновираном центру "Сава", одржана 14. Европска конференција о исхрани у организацији Европске федерације друштава за исхрану и Друштва за исхрану Србије. Био је то скуп који је у четири конгресна дана окупио више од хиљаду и сто учесника, научника, практичара и предстваника индустије из 56 земаља света. Представљено је око осамсто радова на десет тема од којих су, према речима проф. Слађане Шобајић, председнице конференције, деканке Фармацеутског факултета у Београду, потпредседнице Друштва за исхрану Србије и сада нове председнице Европске федерације друштава за исхрану, три привукле највише пажње излагача и учесника: исхрана, метаболизам и хроничне болести, затим исхрана кроз различите периоде живота и препоруке, стандарди и водичи за побољшање исхране. Професорка Слађана Шобајић биће гошћа нашег програма и у разговору са њом чућемо више о најважнијим акцентима и закључцима конференције - на првом месту да ли су се испунила очекивања организатора да се у времену у којем се све више говори о пресудном утицају исхране на здравље и квалитет живота, наука и пракса приближе.

Представићемо вам и управо покренуту кампању платфоме Док Ток “Први корак ка здравијој исхрани” током које ће, рекло би се и у право време почетка свих зимских славља и празника, драгоцене савете о важности избалансиране исхране састављене по индивидуалним потребама давати нутриционисткиња и председница Удружења "Сви на вагу" Милка Раичевић, која ће тим поводом бити наша саговорница.

 У "Магазину на Првом" и о:

- кампањи УНИЦЕФ-а  „Човечност је највећи дар“ којом пред предстојеће празнике жели да скрене пажњу на децу и породице у ситуацији сиромаштва и позове друштво да донацијама макар донекле допринесе да и они осете празнични дух:

- 4. Регионалној конференцији о ретким болестима која је одржана у Новом Саду;

- представљању монографије "Живот и дело" посвећене легендарном преводиоцу више од двесто дела југословенских књижевника на чешки и словачки Душану Карпатском, коју су приредили Јарослав Пецник и Андреја Стојковић,

- а повешћемо вас и на изложбу "Скице из живота породице Костић" која у Центру за културу Гроцка представља више и мање знане појединости о животу чланова чувене београдске породице која је значајно утицала на науку, уметност и културу Србије, проф. др Александра Костића, проф. др Смиље Костић-Јоксић и Војислава Вокија Костића.

Са вама - Елизабета Арсеновић

 

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару