Читај ми!

Усамљеност - глобална здравствена претња

Светска здравствена организација прогласила је усамљеност хитном глобалном здравственом претњом. У свим узрастима и регионима, усамљеност и изолованост из заједнице имају озбиљан утицај на физичко и ментално здравље појединаца, као и на добробит заједнице и друштва, упозорава СЗО. Поједини светски стручњаци тврде да су здравствени ризици због усамљености чак и већи од оних повезаних са гојазношћу и физичком неактивношћу, а негативни ефекти упоредиви са последицама пушења до 15 цигарета дневно. Како препознати усамљеност као здравствени проблем, који су узроци а шта су могуће последице, чучемо од психолога Невене Радовановић.

После успешно реализованог пилот програма Финансијска писменост, Група за образовање, коју чине Нордеус фондација, Центар за промоцију науке, Иницијатива "Дигитална Србија" и организација "Достигнућа младих у Србији" шири едукацију средњошколаца широм Србије. Уз помоћ ментора из 10 компанија ђаци ће имати прилику да на практичним примерима и кроз радионице науче шта је инвестирање, како се планира кућни буџет, како функционишу банке, кредити, штедња, осигурање и још много тога. О програму који је прилагођен потребама за финансијском писменошћу ученика средњих школа у Србији и осмишљен тако да донесе дух реалног пословног света у учионицу, за Магазин говори Марија Миличковић, менаџер комуникација организације Достигнућа младих у Србији.

Ирска је са великим олакшањем дочекала пуштање из заточеништва деветогодишње Емили Ханд, за коју се испрва веровало да је погинула 7. октобра у нападу Хамаса на кибуц у којем се затекла. Међутим, објава ирског премијера Варадкара на мрежи Икс, којом је поделио срећну вест да је Емили поново са својом породицом, изазвала је неочекивани дипломатски спор са Израелом. Тамошњи шеф дипломатије Ели Коен уручио је ирском амбасадору протест јер је премијер Варадкар написао да је девојчица била "изгубљена" и да дели неизмерну радост што је "нађена". Употребљени термини су за израелске званичнике недопустива релативизација чињенице да је Емили била отета и да су је терористи из Хамаса држали као таоца. Дипломатски спор Ирске и Израела, али и прошлонедељни незапамћено насилни нереди у Даблину после напада ножем на троје деце и школску помоћницу испред једне основне школе, поводи су за разговор са новинарком Данијелом Спасић, која живи и радиу Даблину.

Уредник и водитељ Јелена Видић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару