Читај ми!

Кула Тодора од Сталаћа и Мојсињска света гора

Пред нама је једна прича из далеке прошлости, толико стара да је уроњена у легенду и маглу којом народно предање обавија давне догађаје, важне и вредне памћења. Причала су нам је два истинска заљубљеника у историју сопственог краја, са много жара и уверења, који се виђају код људи са однегованом приврженошћу родном крају и старим причама. А прича прати наш историјски усуд, са херојима и витезовима, биткама за слободу и великим љубавима које побеђују страх од смрти и памте се кроз векове.

Место радње је Сталаћ, близу Мораве, крушевачки крај. Причу смо забележиле на Мојсињској гори, одмах поред импозантних остатака куле Тодора од Сталаћа, са Драганом Чапкуновићем И Славољубом Љубисављевићем. Они су чланови неколико удружења усмерених на покушај да од заборава отргну и оживе херојство Војводе Пријезде, и прича о граду његовог оца, Тодора од Сталаћа. Можемо пратећи називе поменутих удружења да, у начелу, разумемо о чему се заправо ради. Окупљају их друштва “ Чувари Мојсињске свете горе”, “Под крилима Арханђела” и “Тодор од Сталаћа”.
Важно је још рећи да нам ова прича доноси много од оног горе поменутог, маглом обавијеног народног предања, и како је у све уплетена и легенда, помешана са историјски провереним истинама. Такве приче и наши саговорници су, извесно је, слушали у зимска предвечерја, поред пећи, док је напољу дувао ветар и свирао међу кућама. Хук ветра прати и наше данашње разговоре, и саставни је део сцене: брдо, кула, остаци средњевековног града, спектакуларан поглед на шуме и ливаде око нас… И узбудљива прича наша два приповедача, о свом сну, да оживљавајући и враћајући у сећање ове давне догађаје, оживе овај део Србије. Јер приче привлаче људе, као што су тамо одвеле и ваше репортере, Елизабету Арсеновић и Мирјану Никић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара