Читај ми!

''Москва – Петушки''

У вечерашњој емисији саговорник нам је Милица Мустур, историчар књижевности. Она говори о делу ''Москва – Петушки'' Венедикта Јерофејева. Руски писац, невеликог опуса, Венедикт Јерофејев (1938-1990) у Совјетском Савезу био је третиран као непожељни писац и дисидент. Роман-поема ''Москва-Петушки'' из 1970. готово је две деценије кружио бившим СССР–ом у самиздат преписима. Ово дело је у руску и совјетску књижевност 20.века унело један сасвим нов тон, и значило својеврсну прекретницу. Роман на нивоу фабуле приказује делирично путовање возом од Москве до места Петушки меланхоличног и дефетистички расположеног, пијаног Венедикта – Вењичке, који је заправо алтер-его пишчев. Кроз лирски монолог, у коме се прати јунаков ток свести, аутор овог дела нас суочава са важним питањима која се тичу живота, религије, савремене политике, историје и књижевности. Делирична драма јунака, Вењичке, који трага за љубављу и спасењем, истовремено је и политичка сатира, духовито и са иронијом испричана повест о универзалној људској судбини.

Наша саговорница говори о својим првим сусретима са светом књига, о томе како је открила прозу Ведедикта Јерофејева, и о томе зашто дело ''Москва – Петушки'' сматра изузетно вредним и занимљивим. Пошто је један део свог живота провела у Аустрији, и похађала школу на немачком језику, чућемо и шта јој је донело читање књига на немачком језику, и какав је њен однос према српском језику. Наша саговорница говори о својим првим сусретима са светом књига, о томе како је открила прозу Ведедикта Јерофејева, и о томе зашто дело ''Москва – Петушки'' сматра изузетно вредним и занимљивим. Пошто је један део свог живота провела у Аустрији, и похађала школу на немачком језику, чућемо и шта јој је донело читање књига на немачком језику, и какав је њен однос према српском језику. 

Милица Мустур је дипломирала је на Катедри за компаративну књижевност Филолошког факултета Универзитета у Бечу 2007. године. Тема њеног дипломског рада била је: ''Интертекстуалност у роману 'Москва – Петушки' Венедикта Јерофејева''. На Универзитету у Бечу 2016. докторирала је са темом ''Критичка рецепција Милорада Павића на немачком говорном подручју''. Објавила је више научних радова и монографију ''Поетика самилости Венедикта Јерофејева''. Запослена је у Институту за књижевност и уметност у Београду, на одсеку ''Теорија и историја српске књижевне критике''.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару