Читај ми!

Колико је оправдан страх од дигиталне деменције?

Живот у окружењу разних екрана и монитора већ одавно је наша свакодневица - били су то давно, давно, у првој половини 20. века најпре телевизори, затим од осамдесетих година компјутери, а последње године прошлог столећа многи од нас испратили су већ са једним екраном у руци - екраном мобилног телефона. Прве године овог, 21. дефинитивно је обележио све убрзанији развој дигиталних технологија, пођеднако када су у питању тзв. хардвер, односно справе путем којих смо у контакту са њима, као и софтвер, односно програми који су преко њих доступни. Мало пре уласка у другу деценију 21. века појавиле су се и прве дигиталне друштвене мреже, а за петнаестак година то јест до данас, живот ван њих је постао безмало незамислив посебно за млађе генерације. Какву је то промену суштински донело човечанству и како ће утицати на људску заједницу у ближој и даљој будућности - питања су која су све више предмет истраживања разних грана науке. Један део научника упозорава на могућност тзв. дигиталне деменције, термин скован да обухвати и опише све промене у сазнајним и другим функцијама које се јављају као последица дуготрајне изложености дигиталним уређајима. У чему се очитују такве промене, које су њихове последице које се већ виде и може ли се говорити о оним далекосежнијим - нека су од питања за нашу саговорницу, др Бојану Бодрожа, доценткињу на Одељењу за психологију Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Говорићемо и о још једном новом феномену на који се све више упозорава, а то је зависност од индустријски високо или ултрапрерађене хране. Најновија истраживања да би било добро такве производе, као што су индустријски произведен хлеб, житарице за доручак, кобасице и друге месне прерађевине, кондиторски производи, кекс, индустријски произведен помфрит, газирана пића, сокови од воћа, слане грицкалице, посебно обележити да би се на такав начин покушала да подигне свест потрошача. Колике су и какве размере овог проблема и да ли обележавање таквих производа може да буде почетак пута ка његовом решавања - чућемо од прим. др Бранке Константиновић-Бировљев, специјалисте за исхрану.

У "Магазину на Првом" и о:

- подизању кишних башти као одбране од градских поплава као све чешћег резултата обилних и јаких падавина због промене климе,

- а чућемо и зашто је почетак испуњавања агенде Европске уније да се до 2035. у потпуности пређе на електричне аутомобиле изазвао револт радника у италијанској аутомобилској индустрији.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару