Читај ми!

Срби - балкански староседеоци винчанских предака

Књижевно-истраживачки подухват сабран у породичном летопису Радета Милосављевића „Радовањци - од Винче до Ресаве“ је антропогеографска студија о пореклу српских фамилија у средњем Поморављу. Реч је о стаблу генерација које досеже два и по миленијума уназад, и до времена Винчанске културе. Аутор Милосављевић је ДНК анализом и истраживањем генетичара, дошао до одговора да је потомак хиљадугодишњих староседелаца на Балкану.

Писац Раде Милосављевић у „Радовањцима“ покушава да ревидира теорију у хуманистичким наукама и одступи од става о досељеничком пореклу не само локалног живља села Стењевац у Горњој Ресави, већ читавог народа на простору између три Мораве и шире. О „Радовањцима – од Винче до Ресаве“, писању у познијим годинама, професионалном путу од Радио Светозарева и Радио Београда до „компјутеристе“ у Лозани разговараћемо са публицистом Радетом Милосављевићем.

Минуте за медицину ћемо посветити менталном здрављу. Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), свака осма особа на планети има неку психичку потешкоћу. Процене су да од депресије пати 5 одсто одраслих и 6 процената старијих људи од 60 година, на глобалном нивоу. Подаци упозоравају да је самоубиство четврти водећи узрок смрти код младих узраста од 15 до 29 година, али и да су суициду склоније старије особе. О најчешћим психичким и неуролошким тегобама и поремећајима, могућностима да буду препознате и лечене на време, као и о неконтролисаном узимању лекова за смирење, сазнаћемо више од др Шућра Маџгаља, докторанда фармакологије и специјализанта психијатрије из Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Београду.


На 66. Сајму књига, Пошта Србије представила је Монографску студију „Поштанско, техничко и културно наслеђе - ПТТ музеј у Београду – 100 година од оснивања (1923–2023)”, ауторке Љиљане Ђорђевић.

Студија садржи преглед историје настанка и рада ПТТ музеја, опис богатих збирки, текстове и фотографије развојног пута ПТТ саобраћаја, као и знамените личности и догађаје који су обележили развојни пут Поште и ПТТ Музеја у Србији.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.



Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару