Читај ми!

Шта је "copycat" ефекат?

Када се догоди велика трагедија у друштву неопходно је да медији извештавају са великом дозом пажње, прецизности, без преувеличавања, приказивања узнемирујућих снимака и слика, као и без превише описивања и детаљисања, наводи се у новинарском кодексу. У једном делу медијског простора ова правила се потпуно занемарују. Поштовање Кодекса је посебно важно и због феномена који се назива Цопyцат ефекат, а односи се на ризик понављања истих радњи. Од трагедија у мају, претње и покушаји имитирања злочина не престају, последњи у низу се догодио почетком ове седмице. Да ли одредјена понашања у заједници и публицитет који им се даје могу деловати као зараза разговарамо са Татјаном Миливојевић, професорком Високе школе социјалног рада.

Након три деценије подршке Ромима, Фондација за отворено друштво је издвојила 100 милиона евра за Ромску фондацију за Европу чије је седиште у Бриселу. Фондација ће радити са ромским заједницама на Западном Балкану, у Источној Европи, Шпанији, Италији и Немачкој. Нову Фондацију ће предводити Жељко Јовановић. У разговору са Горданом Нешовић говори о мисији Фондације, о изборном и економском потенцијалу Рома, као и о областима рада и начинима да се организују припадници ромских заједница.

Концепт дугорочне неге у социјалној заштити старијих препознат је како у међународним, тако и у националним стратешким документима (ЕСРП). С обзиром на његов значај, Републички завод за социјалну заштиту укључио се као један од партнера у реализацију пројекта Иновативне услуге за старије у заједници (Innovative Community Care Centres - I-CCC)  чији је носилац Аустријски Црвени Крст, а финансирају га Европска Унија и Аустријска агенција за развој. 2019. године он је одобрен од стране Европске комисије и реализује се од новембра 2020. године. О томе какви су резултати постигнути пре свега у пружању помоћи старијима, разговарамо са Наташом Тодоровић која је учестовала у практичној примени Програма.

Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти у свету и односе више живота него све друге болести заједно. Ситуација се не разликује ни у Србији, где је према подацима из 2021. године 56 хиљада људи умрло од последица кардиоваскуларних болести. Један од главних фактора ризика за развој ове болести је повишен ниво ЛДЛ холестерола, познатијег као “лош” холестерол. Удружење „Моја друга шанса“ заједно са Удружењем кардиолога Србије, организује креативни догађај- песничко вече, које има за циљ подизање свести о овој врло важној теми, али из мало другачијег угла. Наш гост је Иван Тојагић, председник Удружења „Моја друга шанса“.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару