Читај ми!

Људска права у нељудским данима

Коме највише одговара рат на Блиском истоку? Како у мору различитих информација које стижу са обе стране разумети дешавања у Израелу, односно Гази? У којој мери су сукоби на Блиском Истоку скренули пажњу са рата у Украјини и како се то може одразити на односе у свету? Наш саговорник је др Вук Вукасновић, виши истраживач Београдског центра за безбедносну политику.

Око 30 милиона избеглица и више од 100 милиона људи су расељени широм света, стоји у извештају УНХЦР-а који је објављен крајем прошле године. Судан, Украјина, Нагорно-Карабах, а сада и Појас Газе, жаришта су која генеришу милионе нових избеглица. Да ли Европу, односно Балкан очекује још један талас миграната? Које би могле бити руте кретања избегличких колона? Каква је ситуација дуж граница и у избегличким камповима? То су нека од питања за Николу Ковечевића, стручњака за људска права.

Док се милиони тона хране из домаћинстава, малопродајних објеката, ресторана и прехрамбене индустрије бацају, око 690 милиона људи је угрожено због глади, а страхује се да ће тај број наставити да расте. Количина хране која се баци на годишњем нивоу може да напуни 23 милиона теретних камиона, а ако би се они поређали у колону, била би довољно дуга да обмота Земљу седам пута. Како повећати солидарност, али и смањити загађење овом врстом отпада питамо, питамо Слободана Крстовића, директора Одељења за одрживи развој у НАЛЕД-у.

Након великих успеха на међународним фестивалима у Локарну и Сарајеву, свечана премијера филма Драгана Бјелогрлића „Чувари формуле“ биће одржана у уторак, 24. октобра у Cineplexx Галерија биоскопу. Филм је базиран на истинитој причи о деценијама скриваном инциденту у Винчи 1958.године. Рађен је по књизи „Случај Винча“ професора др Горана Милашиновића, писца, директора Пејсмејкер центра Клиничког центра Србије, председника државне Комисије за сарадњу са Унеском. У нашој емисији разговарамо о књижевности, филму, али и моралу, етичности и људскости за које се многи питају где су нестали.

Зашто расте број болничких инфекција у Србији? Према статистици Института за јавно здравље Србије "Др Милован Јовановић Батут" у Србији је током прошле године пријављено укупно 8.728 болничких инфекција, што је за 24 одсто више него претходне године. Најмање заражених је на клиникама за гинекологију, а највише на интензивној нези. О узрочницима инфекција, у којим случајевима угрожавају живот и здравље пацијената и могу ли се увек спречити, разговарамо са професором др Драганом Делићем, инфектологом.

Уредник и водитељ Дијана Иванов Кадић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару