Читај ми!

"Писмо" Ивана В. Лалића

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевница Александра Батинић. Она говори о књизи песама ''Писмо'' Ивана В. Лалића. Књижевник, преводилац, академик, Иван В. Лалић (1931-1996) један је од наших најпревођенијих и најпознатијих песника. Богатим лирским опусом исказао се као песник високих стваралачких амбиција и веома неговане, рафиниране културе. Поезија Ивана В. Лалића јесте непрестани лирски дијалог са временом, историјом и културом, са силама стварања и разарања. Она је, истовремено и стална упитаност о смрти, настајању и нестајању, о светлости и делима љубави. У јубиларном, стотом колу Српске књижевне задруге Иван В. Лалић је 1992. године објавио збирку песама ''Писмо''. Она је одмах названа антологијском збирком. У њој је песник још једном показао своје поетско умеће и суптилност у дијалогу са традицијом, културом и делима других песника.

Наша саговорница говори о својим првим сусретима са светом књига, о томе како је открила поезију Ивана В. Лалића, о томе зашто књигу поезије ''Писмо'' сматра изузетно вредном, и о омиљеним песмама из ове збирке. Чућемо како она Лалићеве песме доживљава као читалац, и шта јој оне значе као књижевници. Наша саговорница говори о својим првим сусретима са светом књига, о томе како је открила поезију Ивана В. Лалића, о томе зашто књигу поезије ''Писмо'' сматра изузетно вредном, и о омиљеним песмама из ове збирке. Чућемо како она Лалићеве песме доживљава као читалац, и шта јој оне значе као књижевници. 

Александра Батинић је дипломирала је на Катедри за српску књижевност са јужнословнским књижевностима Филолошког факултета у Београду. Тренутно је на докторским студијама, смер Српска књижевност. Поезију пише и објављује од 2009. године. Добитница је неколико награда, укључујући награду ''Милутин Бојић'' за необјављену збирку поезије, награду „Стражилово“ за прву збирку поезије ''Антикитера'' у издању Бранковог кола, и награду ''Матићев шал'' за најбољу прву књигу. У оквиру награде ''Милутин Бојић'' објавила је збирку ''Мало присуство'', за коју је 2020. године добила награду ''Славитуде'' која подразумева превод и промоцију у Француској. Истраживач приправник је на Филолошком факултету у Београду. Пише и приповетке, а бави се и књижевном критиком.

  Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару