Читај ми!

Радојка Живковић и Мија Алексић - век од рођења двоје великана домаће уметности

У Глободеру код Крушевца и Горњој Црнући код Горњег Милановца, у размаку од само месец дана, 24. августа и 26. септембра, 1923. године, рођени су солисткиња на хармоници и композиторка Радојка Живковић и легендарни југословенски и српски глумац Милосав-Мија Алексић. Она - солисткиња Радио Београда од тинејџерских дана, још пре почетка Другог светског рата, он - протагониста једне од најпопуларнијих емисија Радио Београда од његовог покретања пре 99 година, "Весело вече". Том, могло би се рећи, загрљају векова једне институције и двоје великана посветићемо већи део нашег "Магазина".

 Живота и у сваком смислу изузетне каријере Радојке Живковић, која је са супругом Тинетом чинила незаборавни дуо, сетићемо се у разговору са Мирјаном Дробац, одговорном уредницом Редакције народних ансамбала Музичке продукције РТС-а и Владом Пановићем, уметничким руководиоцем Народног оркестра РТС-а и солистом на хармоници, коју ће из поштовања према Радојки и њеном делу, а то су десетине компонованих народних кола и песама, и донети у студио и на њој свирати. Из наше архиве, чућемо и делове једног ретких интервјуа које је Радојка Живковић дала, јер је увек напомињала да она ипак најбоље и најлепше говори хармоником. Бићемо и у Горњем Милановцу, дан пред стоту годишњицу рођења Мије Алексића и исто тако дан пред почетак јубиларног, десетог фестивала њему у част -  "Дани Мије Алексића". Разговараћемо са Бобаном Стефановићем, уредником Филмског програма горњомилановачког Културног центра, који однедавно носи и име великог глумца, уједно покретачем двонедељне позоришне, филмске, али и ликовне и музичке манифестације која већ деценију отрже од заборава сећање на њиховог славног земљака.

У "Магазину на Првом" и још две важне теме:

- према резултатима глобалног Барометра отвореног друштва, млади много мање од старијих верују да демократија може да одговори на изазове и кризе с којима се суочавамо – зашто опада поверење у демократију као систем владавине, разговараћемо са Иреном Фикет, научном сарадницом Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду,

- а од Петра Војновића, уредника Ваздухопловног портала Србије "Танго сиx" чућемо да ли ће еколошке и економске иницијативе неких држава Европске Уније заиста довести до краја ере јефтиних авио карата тзв. нискотарифних авио компанија.

Са вама - Елизабета Арсеновић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару