Читај ми!

Породична прича

Народна библиотека „Душан Матић“ већ пуне 42 године организује манифестацију „Матићеви дани“ у знак сећања на зачетника надреализма, песника Душана Матића. Душан Матић био је и есејиста, академик, дипломата, али и професор на Академији за филм, радио и телевизију. Његов глас био је присутан и на таласима Радио Београда, али и његова поезија и борба да немогуће ствари учини могућним. Ових дана обележава се тачно 125 година од његовог рођења. Тим поводом данашња Породична прича прелази преко прага надреаличких петљи Душана Матића, а можда ће и остати баш у њима, надреалистички.

Слушамо породичне и поетске нити које је исплео и плете Душан Матић.

У његову част традицонално се додељује и награда „Матићев шал“ најбољем младом песнику за првообјављену збирку песама.

Трочлани жири у саставу Зоран Богнар, песник, Љиљана Ђорђевић, директорка Библиотеке „Душан Матић“ у Ћуприји и песник Гојко Божовић одлучивао је о овогодишњем добитнику награде „Матићев шал“. Лауреат награде је млади песник Амар Личина из Новог Пазара. Рођен је 15. августа 2001. године, најбоље се одмара код куће или крај реке, обожава птице, студира српски језик и књижевност, а поезију и прозу је објављивао у домаћим и регионалним часописима, порталима и зборницима. Он је овогодишњи добитник и друге награде на Фестивалу поезије младих у Врбасу. Уредник је блога за поезију „Либела“. Похађао је радионице креативног писања код Енеса Халиловића и Звонка Карановића. Награда „Матићев шал“ припала му је за прву збирку поезије „Мера ствари“ објављеној у издању Студентског културног центра Крагујевац у едицији „Првенац“.

„Матићев Шал“ традиционално ће бити додељен вечерас 13. септембра у Ћуприји најбољем младом песнику.

Чућемо и прошлогодишњег добитника „Матићевог шала“ песника Лазара Букумировића.

Ових дана у вечност се преселио наш колега Миодраг Миша Новаковић, новинар, драматург, есејиста, филмски критичар и теоретичар, познавалац детињства, студент проф. Душана Матића, човек који је бисту Николе Тесле поставио у Радио Београд, аутор „Теслиног планетарног посела“ и „Хиландарског планетарног бдења“ са колегиницом Зораном Бокан, али и аутор емисије „Азбука звука“ и бројних других. И он је заслужио да буде део овог надреалистичког породичног сабрања.

Аутор и водитељ: Слађана Бушић.

Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару